Nudaááá! Neskutočná predvolebná nuda

Prezidentská kampaň bolo takmer neviditeľná. Nebyť bilbordov, bežný človek by si ju ani nevšimol. Debaty pred prvým kolom boli nezáživné, a tak ani veľmi nemohli primäť voličov, aby zmenili svoj pohľad na jednotlivých kandidátov.

20.03.2024 23:02
debata (46)

Takáto situácia nehrala do karát najmä Ivanovi Korčokovi. Bývalý diplomat nie je u verejnosti taký známy ako jeho hlavný rival Peter Pellegrini, preto potreboval mobilizovať voličov.

V televíznej debate na TV Markíza však veľmi nepresvedčil, a tak sa mu pravdepodobne nepodarilo pritiahnuť nerozhodnutých voličov, o ktorých mu predovšetkým išlo.

Korčok nedokázal zužitkovať ani do očí bijúcu dvojtvárnosť šéfa Hlasu, ktorého moderátor pri téme pomoci Ukrajine „nachytal na hruškách“. Pellegrini konfrontovaný so svojimi výrokmi spred roka, v ktorých vysvetľoval ako je potrebné pomôcť Ukrajine, sa zmohol iba na to, že pred rokom bola vraj situácia iná. Doslova povedal: „Je to posun v čase.” Ak Korčok nedokázal využiť ani takúto nahrávku na smeč, tak čo už potom pri rôznych nuansách, ktorým volič až tak veľmi nerozumie… Z tohto pohľadu to bola jednoznačne premárnená príležitosť.

Pellegrini to mal jednoduchšie. Od začiatku je jasným favoritom volieb. Stačilo mu preto iba mlčať a nič nepokaziť. Aj preto sa vyhýbal konfrontácii so svojim vyzývateľom a debaty odsúval na čo najneskôr.

Celkovo prvá debata na Markíze bola mdlá, medzi obomi kandidátmi to zaiskrilo len občas. V tomto slabom súboji ani jeden z diskutérov neprejavil „ťah na bránku“. Výsledok je tak remíza, čo však viac vyhovuje Pellegrinimu, ktorý je známejší a vo väčšine prieskumov vedie.

RTVS v snahe naplniť literu verejnoprávnosti dalo priestor všetkým desiatim kandidátom. Každý tak dostal 16 minút, čím sa dĺžka relácie neúmerne predĺžila. Pre divákov bola takáto superdebata doslova „nepozerateľná.“ Nielen kvôli dĺžke, ale najmä preto, že namiesto diskusie z obrazovky zaznievalo 10 monológov. Tento formát, akokoľvek korektný, sa javí ako zbytočný. Do budúcnosti by možno stálo za zváženie rozdeliť diskusiu do dvoch alebo troch blokov, podľa preferencií kandidátov, aby sa v jednom ringu neocitol politik superťažkej váhy s „kvázipolitikom“ mušej váhy.

Takto koncipovaná debata na RTVS bola predovšetkým príležitosťou zviditeľniť sa pre rôzne obskúrne postavičky ako Milan Náhlik či Robert Švec, ale aj pre politikov ako Igor Matovič, ktorí v poslednej dobe nedostáva taký priestor v médiach.

Skutočne „výživnú“ debatu tak pravdepodobne budeme mať možnosť vidieť až pred druhým kolom, keď už skutočne pôjde do tuhého.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #predvolebná kampaň #prezidentské voľby 2024