Som neprispôsobivá

Demonštrácie nespokojnosti s tými hore aj dole získavajú na popularite. Jedna taká, ktorá žiadala zakrútiť s politikmi, ktorí sa nestarajú o ľudí, a s tými, o ktorých sa treba starať, sa konala minulú sobotu v Trnave. Padali tvrdé slová oboma smermi a výrazy neprispôsobivý a asociál pre tých „dole“ patrili k tým mäkším.

14.04.2014 22:00
debata (1)

Urážky skĺznu po mocných bez škody. Tak uvažuje aj Európsky súd pre ľudské práva. Pri posudzovaní žalôb za očierňovanie vychádza zo zásady, že čím vyššie je postavenie človeka, tým viac dokáže vydržať. Tých s nižším spoločenským postavením klebety ohrozujú viac.

Dehonestovanie najviac poškodí tých, čo toho majú najmenej. Tých, ktorí sa snažia udržať aspoň na okraji spoločnosti. Stačí pár nálepiek a sú von. Veď často nevedia, ako sa brániť. A už vôbec nie, ako sa brániť pred urážkami, ktoré nie sú adresované im osobne, ale širšej skupine, do ktorej patria. Napríklad obyvateľom Coburgovej ulice. Na nej podľa moderátorky celonárodnej televízie bývajú neprispôsobiví.

Coburgova ulica je nevábna. Žijú tam aj takí, čo sú „mimo zákona“, no väčšina rodín sa usiluje ako my a ako sa dá. V ošarpaných bytovkách sú jednoizbové byty bez záchodu a kúpeľne. Väčšina je uprataných a udržiavaných, hoci v nich žije kopa ľudí.

Dvere na mnohých nejdú zatvárať, a tak sa matkám stáva, že im deti utečú, kým varia. Jediný spôsob, ako ich udržať v pokoji, je televízia. Ak majú elektrinu. Mamy si želajú, aby deti „videli iný život“ aj inde ako v televízii, no nedávajú ich do škôlky. Tam podľa niektorých rozhodne nezoberú nikoho „z našej ulice“.

Obyvatelia Coburgovej vedia, že žijú na zlej adrese. A od nedele vedia, že ich za neprispôsobivých môže považovať celé Slovensko. Pre moderátorku to ohlásenie nebolo výnimočné. O bezmenných ľuďoch, ktorí žijú z pár desiatok eur v hrozných podmienkach, sa ako o neprispôsobivých hovorí bežne. Možno s pocitom politickej správnosti, že sa obišlo slovo Róm.

O dôsledkoch fixovania tejto predstavy na možnosti a sebadôveru označovaných sa nepremýšľa. A o tom, že výraz „neprispôsobivý“ účelovo prenáša zodpovednosť za spoločenskú nedbalosť na jej obete, už vôbec nie.

České mimovládky nedávno spustili akciu, ktorá má podkopať moc tejto nálepky. Aktivisti aj akademici zverejňujú svoju fotku s nápisom „neprispôsobivá“ – neprispôsobivý“. Natiahnutím slova tak, aby objímalo ľudí všetkých vrstiev, chcú ho zbaviť negatívneho významu. V situácii, keď žalobu za očierňovanie chudobných ich hádzaním do vreca s nálepkou neprispôsobivý by bolo treba viesť proti stovkám politikov, novinárov a neonacistov, je to vari schodnejšia cesta.

Zvýšilo by to však našu citlivosť? Obávam sa, že nesolidárny duch sa skôr zhmotní v inom slove, ktoré zahmlí skutočnú príčinu biedy a pohodlne ju pripíše obetiam zlých verejných politík. Alebo príde ten koniec sveta, za ktorý sa modlí jedna z obyvateliek Coburgovej ulice. Na rozdiel odo mňa je natoľko prispôsobená našej kultúre, že iné ukončenie svojich životných ťažkostí si nevie predstaviť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #menšina