Dovolenky a národy

Na európskom kontinente je v plnom prúde každoročné sťahovanie národov.

27.07.2014 22:00
debata

Pravda, nie každá krajina sa v lete vyľudní. Napríklad Francúz nepotrebuje hľadať spásu duše v letoviskách s cudzokrajnými názvami.

Žiadna iná krajina na svete nemá v takej miere všetko, čo ľudia na dovolenke vyhľadávajú. More? Dva a pol tisíc kilometrov francúzskeho atlantického pobrežia ponúka tradičné letoviská Normandie ako Honfleur či Deauville, bretónske pobrežie s historickými mestami ako St. Malo, dlhý kus často ľudoprázdnych pláží na sever aj na juh od Bordeaux a niekdajšie aristokratické letovisko Biarritz úplne na juhu.

Je tu aj šesťsto kilometrov stredozemného pobrežia, vrátane rozkošne zelených úsekov na východ od Marseille či nadutých ultraluxusných letovísk riviéry. Plus ostrov Korzika. Hory? Súčasťou krajiny galského kohúta je veľká časť Álp, Pyreneje či Massif Central. Historické mestá a dediny? Krajina je nimi posiata. O to milšie je vidieť, že zvlášť mladí Francúzi v posledných rokoch napríklad radi spoznávajú východnú Európu.

Taliani majú taktiež všetko doma a ani veľmi nezvyknú v lete cestovať. To, naopak, Nemci na začiatku júla spustia mohutný presun autami, autobusmi a lietadlami do letovísk južnej Európy, Turecka či severnej Afriky. Tradičná nemecká dovolenka je nenáročná. Ústredným prvkom je národný šport, za ktorý sa aj niektorí Nemci hanbia. Za celú skupinu jeden ide pred raňajkami rozložiť na ležadlá uteráky. Tak vykolíkuje priestor, kde všetci strávia deň, úzkostlivo si chrániac svoj životný priestor. Stredomorské letoviská majú podniky ako Bavorská izba“, kde si možno dať dobrú nemeckú klobásku. Deti nie sú, o to je dovolenka menej komplikovaná a Nemec sa po nej spokojne vráti do pracovného procesu.

Zovšeobecňujúci obraz Britov je iný. Kým Nemec si počas dovolenky spokojne popíja nemecké pivo na gréckej pláži, Briti sa preslávili nájazdmi mladších ročníkov do vybraných letovísk ako Magaluf na Mallorke či Faliraki na ostrove Rodos. Tam sa zúčastňujú na rôznych barových súťažiach či orgiách. Každý rok noviny prinášajú články dokumentujúce zverstvá, za ktoré sa slušnejší Briti hanbia, prebehnú diskusie, ale o rok sa všetko zopakuje.

Potom sú aj národy, ktoré majú dokonale rozpoltenú povesť. Na plážach južného Bulharska nie je problém stretnúť tradičného českého výletníka s jeho víťazným „Máňo, tady je to ohromne levný!“ Na druhej strane osamelého Čecha stretnete aj v najhlbšom bulharskom vnútrozemí. Často je to vyslovene aktívna dovolenka, keď entomológ či botanik entuziasticky vo svojom voľnom čase študuje miestnu lokalitu.

Slováci sú príliš malým národom na to, aby sa o nich mohlo vyvinúť nejaké rozšírené dovolenkové klišé. Ale sami pre seba by sme sa mali snažiť byť na dovolenke civilizovaní. Do kufra namiesto Dana Browna pribaliť skôr cestopisný Rough Guide, naučiť sa aspoň zopár výrazov v miestnom jazyku. Mimo betónových all inclusive tovární na oddych je svet zaujímavejší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka