Plodná jeseň

Jeseň si každý stotožňuje s obdobím, keď sa pozbierajú plody, začne pršať a čaká sa na sneh a ľad.

17.10.2014 22:00
debata

Menej ľudí si toto obdobie spája s myšlienkou nejakého rastu, hoci príroda vie nachystať nejedno prekvapenie. Napríklad rozkopaná Štúrova ulica v Bratislave sa práve teraz pokrýva sviežou zeleňou, čo nebývalo nikdy celkom prirodzené ani na jeseň, ani na mieste intenzívnej výstavby.

Je pravda, že najväčšia bylina dočasne zmizla k smútku každého spoluobčana, ktorý si z puberty dodnes zachoval zmysel pre hlbšie záhyby orientálneho duchovna a pri pohľade do rohu ohradeného staveniska si každé ráno mohol akoby nevdojak s nádejou zašepkať: „Prebuď sa lopúchový kvet!“

Podľa intenzity prác však možno predpokladať, že prírodu už na tomto mieste nič nezastaví a budúca električka bude onedlho fakticky narúšať vzácny a neopakovateľný biotop. Na jeseň však nerastú iba rozličné rastliny, ale aj politické strany. Najväčší predpoklad na intenzívny rast má nateraz Sieť, lebo jej predseda pred pár dňami prezradil v podstate geniálny plán.

Prvý taký plán, v ktorom sa genialita prejavovala ešte v pomerne latentnej forme, pochádza tiež od terajšieho šéfa Siete Radoslava Procházku a volá sa Alfa. Ide o smelý náčrt budúcnosti Slovenska, ktorý akosi neuspel už na pôde jeho rodnej strany (KDH), ale predsa len nestratil na atraktivite pre celú verejnosť.

Každý demokraticky zmýšľajúci človek má právo v tejto súvislosti položiť si zásadnú otázku: „Ak tento plán už odmietla jedna neveľká strana, prečo by ho nemohla odmietnuť aj celá verejnosť?“ Dôvodom prečo nie, bol zatiaľ iba nedostatok voličov, ktorí by sa k tomuto programu, i keď len nejakou náhodou alebo neúmyselne, prihlásili.

Takže odmietnutie programu nie je v prípade jeho zavrhnutia inou z jestvujúcich politických strán zásadným dôvodom plán Alfa opustiť. Naopak, svoju životaschopnosť môže potvrdiť tým, že sa Alfa dostane do vlády. Keďže sa tam nemôže dostať ako zblúdený lopúch na Štúrovu ulicu, musí prejsť voľbami v roku 2016 a dostať sa tam pod plášťom predsedu.

Ak odmyslíme krátku periódu prezidentských volieb, potom Alfa musí byť potvrdená ďalším geniálnym plánom, ktorý predseda Siete zverejnil v televízii. Napadlo mu vziať voličov Robertovi Ficovi, teda dostať do Siete voličov strany Smer-SD. Má to svoju logiku: Smer má voličov zbytočne veľa, Sieť nedostatok. Otázkou je už iba, ako to urobiť.

Keby mal Procházka také isté postupy a myšlienky ako Fico, potom by voliči nemuseli vidieť dôvod, aby prešli do Siete. Ak by mal celkom iné myšlienky a postupy, čo aj má, potom by tiež tvrdohlavo mohli zostať tam, kde sú. Jedinou reálnou možnosťou je primať Fica, aby si natoľko preštudoval a osvojil plán Alfa, že by sa potom radšej vzdal svojich voličov ako tohto plánu.

Jednoducho povedané – plán Alfa by prešiel k Ficovi a jeho voliči k Procházkovi. Prečo zmizol lopúch zo Štúrovej ulice nik presne nevie, no prečo miznú potenciálni voliči strane Sieť už na základe jej plánov, tušia mnohí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jeseň