Energie od žralokov

Životné náklady obyvateľstva sa zvyšujú rýchlejšie, ako by zodpovedalo oficiálnym štatistikám miery inflácie.

30.11.2014 22:00
debata (2)

To má vplyv na znižovanie reálnych príjmov podstatnej časti populácie. Firmy pritom dokážu vytvárať zisk len v prípade, ak má ich produkciu kto kupovať. Ak nie v hotovosti, tak aspoň na úver. Zadlženie domácností však prudko rastie a najmä v najvys­pelejších ekonomikách EÚ už prekračuje prijateľnú mieru únosnosti.

Nové členské krajiny EÚ vykazujú vyšší výkon ekonomiky než staré členské štáty. Ťahúňom rastu HDP z pohľadu obyvateľstva je zasa čoraz väčší objem úverov na bývanie a spotrebu, ktoré dlžníkov ekonomicky viažu k doterajšiemu bydlisku a pri drahom nájomnom bývaní brzdia mobilitu pracovnej sily. Čoraz lacnejšie úvery pritom spôsobujú zvyšovanie cien realít, pretože pri nízkych úrokoch si môže dovoliť splácať hypotéku viac ľudí ako predtým.

Riziko dlhovej pasce sa stupňuje s čoraz vyššími dlhmi štátov, firiem a domácností. Zadlženosť sa preto prejavuje aj vo zvyšovaní počtu bankrotov, najmä pokiaľ ide o firmy, ktoré vydali väčšie objemy dlhopisov s dlhšou lehotou splatnosti. Na programe dňa sú preto častejšie než kedykoľvek predtým reštrukturalizácie veľkých spoločností, ktorým sa, predovšetkým pokiaľ ide o stavebný priemysel, nevyhlo ani Slovensko.

Finanční žraloci na zmenu podmienok na trhu zavčasu zareagovali. Svoju pozornosť sústreďujú po novom aj na služby, bez ktorých sa nezaobídeme (napríklad zdravotníctvo), alebo na dodávky energií pre firmy, štátny sektor a domácnosti. Dodávky elektriny, plynu a vody sa preto stávajú stredobodom pozornosti tých, ktorí držia finančné tromfy v rukách cez ovládané banky a poprepájané spoločnosti a to zvyčajne z krajín označovaných ako daňové raje.

Peniaze na kúpu rozhodujúcich akciových balíkov získavajú napríklad aj tak, že vydávajú dlhopisy, ktorých emitentom nie sú ich vlastné banky, ale spoločnosti ovládané inými subjektmi v štátoch, kde funguje striktná anonymita skutočných vlastníkov kapitálu. Celý systém vytvárania zisku z predaja služieb a energií, ktoré nevyhnutne potrebujú firmy a domácnosti, sa v reči ekonómov nazýva dobývanie renty.

Do lukratívneho biznisu môžeme zaradiť aj predaj a distribúciu liekov, prevádzkovanie zdravotníckych zariadení, ktorých výkony sa hradia z podstatnej časti z povinne platených zdravotných odvodov poistencov. Prípadne priamo podnikanie samotných zdravotných poisťovní. Do celého súkolia v mnohých prípadoch garantovaného dobývania renty patrí aj privatizácia financovania staroby cez dôchodkové fondy druhého a tretieho piliera.

Úlohou politikov v tomto procese je vytvárať dostatočné kontrolné a sankčné mechanizmy. A to tak, aby sa neprehľadné vlastnícke a organizačné štruktúry veľkokapitálu nestali nočnou morou bežných ľudí, ktorí im na príslušné volebné obdobie dali svoje hlasy. Ak to oni nezvládajú, zvyšuje sa automaticky frustrácia verejnosti z neschopnosti politikov spolu s precitnutím z naivného očarenia všemocnosti voľného trhu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #finanční žraloci