Ako Dánsko, ale komplexne

Od Dánska sa môžeme učiť vo viacerých oblastiach, aj v systéme predškolského vzdelávania. Účelový výber iba jednej stránky tamojšieho systému by však mohol viesť k nežiaducim účinkom. Najmä ak vybraná stránka je politickou fikciou.

10.03.2015 12:00
debata (1)

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity zaujal návrhom na povinnú predškolskú výchovu detí z rómskych osád. Vraj z tohto prostredia „neprichádzajú zodpovedné rozhodnutia od rodičov“. Štát by preto mal rozhodnutie urobiť namiesto nich tak ako v Dánsku, kde je materská škola nariadená pre deti, ktoré neovládajú štátny jazyk.

Detí, ktorých materinský jazyk sa líši od vyučovacieho, je v Dánsku tak ako na Slovensku veľa. Deti prisťahovalcov tam pochádzajú z dvesto krajín. To znemožňuje dodržiavať Dohovor o právach dieťaťa ohľadom vzdelávania v materinskom jazyku. Predškolská výchova sa preto chápe ako splácanie štátneho dlhu voči týmto deťom, ako kompenzačné opatrenie zlepšujúce ich jazykové kompetencie.

Podľa zisťovania EU SILC 2013 v Dánsku sú vo výhradnej starostlivosti rodičov len dve percentá detí vo veku od troch do šiestich rokov. U nás je to až 17 percent. Predškolské zariadenie tam navštevuje až 92 percent štvorročných detí z rodín prisťahovalcov. Ich vysoká účasť však nie je dôsledkom zavedenia povinnej predškolskej výchovy.

Tá je v Dánsku naďalej dobrovoľná, aj keď sa tam už dlhší čas diskutuje o rozličných, často aj pochybných, návrhoch, ako zlepšiť formálnu starostlivosť o najmenšie deti z rodín prisťahovalcov, a predovšetkým tých, čo žijú v prostredí, ktoré nie je pre deti bezpečné. Účasť jednoročných detí z rodín prisťahovalcov je totiž na dánske pomery nízka – „len“ 61 percent.

Tajomstvo vysokej účasti na predškolskej výchove nie je v tom, že by v Dánsku bola povinná, ale v tom, že rodičia majú starostlivosť o dieťa od jeho 26. týždňa garantovanú. Ak im ju samospráva nevie zabezpečiť, pokrýva im náklady na súkromnú starostlivosť či starostlivosť v inej obci.

Rodičia hradia maximálne štvrtinu nákladov na pobyt dieťaťa v škôlke. Rodiny s viacerými deťmi, postihnuté a sociálne znevýhodnené deti dostávajú ďalšiu podporu. Škôlka je celkom zadarmo pre domácnosti s mesačným príjmom pod 1 750 eur. To je zhruba 60 percent mediánu, teda tamojšia hranica príjmovej chudoby pre jednorodičovskú domácnosť.

Ak by sme chceli napodobniť dánsky model, mali by sme v prvom rade zvýšiť príjmovú hranicu, ktorá zaisťuje bezplatnú škôlku, na úroveň našej hranice príjmovej chudoby. Také opatrenie by zaručilo bezplatný prístup k predškolskému vzdelávaniu takmer tretine viacdetných domácností a domácností osamelých rodičov.

Ak by sme chceli, aby naše škôlky mali podobný výchovný efekt ako dánske, mali by sme znížiť počet detí, ktoré v priemere pripadajú na jednu učiteľku. V Dánsku je to šesť. To vyžaduje nasledovať Dánsko aj v ďalšej podstatnej veci: vo výške výdavkov na predškolské vzdelávanie. Presadiť opatrenia, ktoré by rozširovali deťom šance bez toho, aby ich rodičom uberali na slobode, je však oveľa ťažšie, ako nad rodičmi práskať bičom a obviňovať ich z nezodpovednosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Dánsko #predškoláci