Peniaze v deravých vedrách

Peniaze sporiteľov uložené v bankách dnes pripomínajú vodu naliatu do deravého vedra. Dôvodom sú nízke úroky naordinované zo strany Európskej centrálnej banky ako nevyhnutný nástroj na zmiernenie úrokového balvana, ktorý predstavujú súčasné dlhy štátov Európskej únie, ale aj súkromného sektora.

20.04.2015 16:00
debata

Nedávno sa mi chválil známy z Rakúska, že v roku 1990 si mohol na bývanie požičať peniaze z banky za 11,5 percenta ročne, pričom dnes si jeho syn požičal na kúpu domu za úrok 1,35 percenta.

Každý, kto si v súčasnosti požičiava, míňa peniaze, ktoré ešte nezarobil, rovnako ako politici rozdávajú sociálne balíčky spolu s pokračovaním zadlžovania ekonomík a prenášaním dlhov na tých, čo sa možno ešte ani nenarodili. Oficiálne miery inflácie sú nielen v EÚ veľmi nízke a ceny väčšiny aktív neúmerne vysoké.

Všetky aktíva, ktoré majú nejakú šancu rásť (akcie, nehnuteľnosti, zlato, striebro, vzácne obrazy a pod.) sú pri pohľade do spätného zrkadla cien trebárs z roku 2000 neuveriteľne drahé. Veď iba zlatá minca s váhou jednej unce (31,1 gramu), ktorá vtedy stála 300 eur, dnes vyjde investora takmer na 1 100 eur. O nehnuteľnostiach ani nehovoriac. Nemusíme sa preto pozerať iba na slovenské podmienky. Cena vlastného príbytku či energie a poplatky spojené s bývaním medzitým vzrástli na niekoľkonásobok, a to oveľa prudším tempom ako predstavovala oficiálna miera inflácie.

Podľa centrálneho inštitútu DZ Bank v Nemecku prišli iba nemeckí sporitelia vinou čoraz menších úrokov sporiacich produktov za uplynulých päť rokov celkovo o 190 miliárd eur. Veľa obyvateľov EÚ, najmä v nových členských krajinách, je pomerne konzervatívne založených a nechce podstupovať investičné riziko spojené s kúpou akcií či investovaním odkladaných úspor do dynamickejších podielových fondov.

Roky po prepuknutí finančnej krízy totiž ukázali, že ich správcovia myslia v prvom rade na vlastné vrecká a investorom sa z úspechov rastu akciových titulov ujdú iba odrobinky. Najmä vtedy, ak spanikária a v čase poklesu začnú predávať svoje podiely vo fondoch, čím sa možno dočasná strata stane trvalou. Bez podstúpenia rizika sa dnes nedá dosiahnuť z pohľadu investora výnos, ktorý by dokázal zaručiť predovšetkým peniazom odloženým na obdobie staroby výnos vyšší ako očakávaný rast životných nákladov.

Nafukovanie bublín akciových a realitných fondov opäť pripomína situáciu pred rokom 2008. Ten bol poslednou etapou dlhšieho hospodárskeho cyklu vyznačujúceho sa vysokým hospodárskym rastom, eufóriou majiteľov nehnuteľností a akcií, ktoré stále draželi, a bankárov, ktorí sa spoliehali na trvalé dosahovanie ziskov zo špekulatívnych obchodov. Tie však nemali nič spoločné s reálnou ekonomikou.

Víťazom dnešných európskych úrokových paradoxov sú iba dlžníci. Slovensko má šťastie, že skôr ako by sa u nás rozmohli hypotekárne úvery v cudzej mene na obstaranie bývania, sa krajina rozhodla urobiť všetko pre prijatie eura. Aj preto sú nám vzdialené excesy z Maďarska či Poľska, kde sa úveroví dlžníci s hypotékami vo švajčiarskych frankoch dostali do neriešiteľnej pasce, z ktorej im majú pomôcť namiesto bankárov tamojší politici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #banky #úroky