Nepríjemná spomienka

Nech sa už rokovania s Gréckom skončia akokoľvek, zamyslime sa na chvíľu nad tým, o čo vlastne medzinárodným veriteľom ide. Vylúčme rovno možnosť, že by sa úprimne usilovali Aténam pomôcť. Dotlačiť grécku vládu k prijatiu programu, ktorý je najlepším riešením pre ekonomiku a Grékov ako takých. Ak by tomu naozaj verili, napriek každodenným dôkazom o kontraproduktívnosti podmienok, s ktorými sa spájala doterajšia „pomoc“, poukazovalo by to na priveľkú ideologickú zaslepenosť.

26.06.2015 12:00
debata (4)

Vnútropolitické súvislosti sú zrejmé. Tvrdý postoj Angely Merkelovej, Alexandra Stubba, ale aj Roberta Fica či Petra Kažimíra je hrou pre domáce publikum. Po piatich rokoch skresľovania diskusie obrázkami zlých, nespoľahlivých a lenivých Grékov, by sa ich mohol zastávať len politický samovrah. Alebo nenapraviteľný idealista.

Medzinárodný menový fond sa snaží predovšetkým vypadnúť z tejto európskej rodinnej drámy. Jeho účasť na „pomoci Grécku“ nebola nikdy u neeurópskych členov populárna a bola možná iba za cenu obídenia viacerých interných pravidiel. Ak chce šéfka MMF Christine Lagardeová vážne pomýšľať na znovuzvolenie, potrebuje túto kauzu uzavrieť čo najskôr. No nejde len o osobné ambície. Grécka pôžička prilieva olej do ohňa nespokojnosti s euroamerickou dominanciou nad MMF a Svetovou bankou.

Ostávajú širšie záujmy „európskych veriteľov“. Naťahovanie neistoty a neochota ustúpiť pomáha destabilizovať Tsiprasovu vládu. Prvou alternatívou je jej pád: buď pre rozkol v strane Syriza po tom, čo vláda prijme požiadavky veriteľov, alebo pre odstúpenie premiéra. Nahradí ju „ochotnejšia“ úradnícka vláda a budú nasledovať predčasné voľby.

To však nesie riziká. Hoci je Alexis Tsipras pre európskych lídrov nepríjemným dôkazom neschopnosti riešiť krízu menovej únie, pravdepodobne si uvedomujú, že stále je lepšou z alternatív. Tzv. štandardné grécke politické strany sú skompromitované. V mizérii, v ktorej sa krajina ocitla na konci roku 2014, dala Syriza nahnevanému a do rohu zahnanému gréckemu voličovi progresívnu, proeurópsku nádej. Na rozdiel od Dánska, Francúzska, Fínska či Holandska, kde mainstreamu šliapu na päty nacionalistické, xenofóbne a antieurópske strany.

Preto sa zdá, že európski lídri preferujú scenár „skrotený Tsipras“. Dohoda s veriteľmi nepovedie k pádu vlády, len k rozpadu Syrizy. Odíde radikálne ľavicové krídlo a vládu podporia poslanci stredoľavého Potami, prípadne zvyšky Pasoku. Obe strany sa hlásia k európskym sociálnym demokratom, a tak môžu garantovať, že Atény nebudú vystupovať proti bruselsko-frankfurtskému konsenzu.

So skroteným Tsiprasom sa vyjedná tretí záchranný balík. Ak sa bude dobre správať, možno mu raz ponúknu členstvo v klube európskeho politického mainstreamu. Alebo ho po čase zomelie stranícka politika, nezmyselné kompromisy a nespokojnosť voličov a aj so svojím ministrom financií ostane len nepríjemnou spomienkou na chvíle, keď si európski lídri museli vypočuť nepríjemnú pravdu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kríza #dlh #eurozóna