Významné výročie

Už o týždeň si s pietou spomenieme na svojich hrdinov, ktorí nás zaradili medzi pokrokové národy a sily sveta. Povstali proti silnejšiemu nepriateľovi v stiesnených podmienkach, za akých sa na to odhodlalo len málo iných, podobným spôsobom porobených národov. Veď išlo vlastne o druhé najväčšie vojenské vystúpenie proti hitlerovskej ríši v krajinách, ktoré ešte boli pod bezprostredným nacistickým vplyvom.

22.08.2015 10:00
debata (7)

Pôsobí na nás ešte dnes? Môže byť pre nás aj s odstupom rokov ešte povzbudením? Istotne nie je na Slovensku veľa rodín, ktoré by s ním neboli nejakým spôsobom späté, ktoré by sa k nemu neobracali s pocitom úcty. Ak sa k nemu vraciame dnes, istotne sme ho nezbavili mnohých výčitiek, prehliadania, nedocenenia alebo priamo neskrytej nenávisti, ktorá býva voči nemu vznášaná.

Žili sme dlhé roky v prostredí, ktoré Povstaniu nebolo vždy iba priaznivo naklonené. Stretávali sme sa i s ľuďmi, ktorí voči nemu vystupovali skôr závistlivo, viac-menej so snahou ho nejakým spôsobom znevážiť alebo dokonca jeho význam, zmysel a posolstvo poprieť. Ale ono aj vtedy, vždy svojou neodbytnou pôvodnou silou, dokázalo vystúpiť zo záhybov pamäti, aj po mnohých rokoch, a stávalo sa pevným oporným bodom aj v neľahkých situáciách a skúsenostiach s mnohopočetnými formami nevraživosti, zameranými na jednotlivcov i celé spoločenstvo. Nech už to bolo tak, alebo onak – nikdy ho však nebolo možné odtrhnúť od našej podstaty a ani bytnosti.

S určitým uspokojením nachádzam, žiaľ zatiaľ najmä v zahraničných publikáciách, ako sa opätovne vynára zo zabudnutia. Napríklad ak sa človek stretne s jeho konkrétnou his­torickou podobou, keď v kontexte dobových svedectiev prekvapujúco vyznelo uprostred iných svetových okolností ako jedna z ďalších, no nesmierne tvrdých, faciek namierených do arogantnej tváre samotnému führerovi, ktorý mal prichystaný pre malý, takmer zanedbateľný, slovanský národ, celkom iný, no pritom krutý osud. Alebo keď sa človek stretne s neskrývaným rešpektom aj u tých, ktorí ho mali za úlohu potlačiť, čo sa mi osobne niekoľkokrát v Nemecku stalo.

Veď, ako to raz ukazoval starý otec priateľovi, aby mu jeho význam stručne pripomenul: ako dlho dokázalo odolávať Poľsko či Francúzsko? Malý fliačik na mape, ktorý oproti nim Slovensko predstavovalo, nebol v tomto zmysle o nič horší. Ťažko posúdiť i to, koľko nepriateľských síl v dôležitých okamihoch SNP na seba viazalo. Pokiaľ si dobre pamätám, bolo to asi osem nemeckých divízií. Ale, ako to už vo vojne býva, približne rok predtým už dve podobné jednotky mohli napríklad zvrátiť aj takú dôležitú operáciu, akou bola Kurská bitka (operácia Citadela) nielen podľa nemeckého stratéga Mansteina, ale aj podľa najnovších analýz poľských a britských vojenských odborníkov.

Na Slovenskom národnom povstaní sa okrem Slovákov zúčastnilo asi 20 národností. Ako máme dnes hľadieť na hrdinov Povstania? Nuž istotne iba s pocitom úcty, hrdosti a rešpektu. S tým istým pocitom, ktorý, vďaka nim, dnes môžeme mať voči sebe.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #SNP #druhá svetová vojna