Peňaženky pacientov

Financovanie zdravotníctva sa z pohľadu štátu stáva čoraz menej udržateľné. Lukratívne zdravotnícke výkony boli v minulosti nemocniciam odňaté a zverené do rúk súkromníkom. Na jednej strane nemocnice vo vlastníctve štátu zväčša vytvárajú stratu pre absurdnosť limitov, či nezaplatenie časti úhrad zo strany poisťovní, na druhej strane pre nedostatočne kontrolované ceny vstupov potrebných na zabezpečenie chodu zdravotníckych zariadení. Ich polmiliardový dlh, tak ako často v minulosti, nakoniec zaplatia priamo alebo nepriamo daňoví platitelia.

02.05.2016 17:00
debata (9)

Podľa ministra Tomáša Druckera je financovanie sektoru zatiaľ iba na pleciach štátu. V programovom vyhlásení vláda deklaruje, že pripraví viaczdrojový systém financovania zdravotníctva. Minister preto uvažuje o vytvorení nominálneho zdravotného balíčka, pričom na vykonanie zákrokov, ktoré neslúžia verejným záujmom, sa bude nevyhnutné pripoistiť. Podľa Tomáša Szalaya zo Stredoeurópskeho inštitútu zdravotnej politiky by základné poistenie predstavovalo zúžený balík zdravotnej starostlivosti, ku ktorému by bolo nutné si dokúpiť doplnkové pripoistenie. Verejnosť zatiaľ netuší, ako systém bude vyzerať ako celok a či zaplatené pripoistenia budú odpočítateľnou položkou z daňového základu poistenca. Pokiaľ predpokladáme, že pripoistenia budú pomerne drahé a závislé od veku poistenca, budú atraktívne najmä pre vysokopríjmových ľudí, ktorí by si ich dokázali zaplatiť aj bez daňových úľav.

V Európe existujú krajiny s pomerne vysokou spoluúčasťou pacienta pri úhradách za liečbu, najmä ak nejde o život ohrozujúce ochorenia. Vo Švajčiarsku si pacienti s onkologickým ochorením nad 65 rokov bez súkromného pripoistenia musia platiť až dve tretiny z nákladov na liečbu, lebo v rámci modelu tzv. efektívnych rokov života (tzv. QALY) na viac nemajú nárok. Ak nedisponujú státisícovými úsporami alebo speňažiteľným majetkom, dostanú zadarmo iba lieky utišujúce bolesť.

Tlak podnikateľov na znižovanie odvodov je v rozpore s tým, ako vyzerá hospodárenie zdravotníckych zariadení. Očakávaná konsolidácia financovania zdravotníctva určite nebude pre poistencov ordináciou v ružovej záhrade. Vyrovnané hospodárenie zdravotných zariadení, vrátane nemocníc, ide už dnes ruka v ruke s kapitálovým prepájaním zdravotných poisťovní, poskytovateľov zdravotných služieb a sieťami lekární spolu s výrazným zvyšovaním finančnej spoluúčasti pacientov. Je azda nadštandardom potrebná resekcia boľavého zuba alebo RTG snímka, za ktorú si už aj dnes poriadne priplácame?

Zníženie zdravotných odvodov alebo balíčkovanie zdravotného poistenia ocenia najmä firmy a živnostníci, ktorým nová koncepcia zníži pracovné náklady. Aký prievan pocítia po revolúcii slovenského zdravotníctva v peňaženkách samotní pacienti oproti súčasnosti, by bolo veštením zo sklenej gule. Namiesto avizovaného pripoistenia by bolo potrebné zasielať poistencom raz ročne písomné výpisy úkonov, ktoré za nich uhradila zdravotná poisťovňa. To by znížilo apetít ľudí v bielych plášťoch parazitovať na súčasnom zdravotnom systéme.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #financie