Ježiškovia, máte poštu!

Skoro by sa dalo povedať, že s tými Vianocami nám to ide najlepšie. Advent v obchodoch sa začína už koncom septembra, hoci pravá a prvá adventná nedeľa prichádza na scénu až teraz. Predvianočné rodeo sa môže začať.

23.11.2016 13:00
debata

Advent je stíšenie, očakávanie, nie humbug a pripálený smrad tučného mäsiska na trhoch, advent je pôstom pred veľkou slávou, možnosťou kúpiť darček a na chvíľu byť Ježiškom! Akokoľvek sa nám to páči, alebo nie, advent je tu, koniec roka sa blíži, nastáva čas „koncoročného rechnovania“, čas snehu Vianoc, detí, radosti aj tých „nešťastných“ darčekov, čas dobrých skutkov, tých okázalých, ktoré potrebujú reklamu, aj tých, ktoré sa dejú potichu, o ktorých sa verejnosť nedozvie, keď ľavá ruka nevie, čo robí pravá…

Robím v knižnici, preto sa mi páči akcia Otvor srdce, daruj knihu, ktorú každoročne v pezinskom regióne organizuje nadácia Revia, mimochodom, druhá najstaršia komunitná nadácia v krajinách V4.

Jedna z najmilších detských činností pred Vianocami je písanie listu Ježiškovi. Spomínam si, aká som bola sklamaná, keď mi spolužiačka povedala, že darčeky kupujú rodičia v obchodoch.

  • Mama, ja viem, že to nie je pravda, veď ty si nevedela, čo sme s Agátkou písali Ježiškovi, to on Ti poradil, čo nám máš kúpiť, že? Že Ježiško je? Náš lístok spoza záclony na okne bol prečítaný, zmizol!
  • Je! – odpovedala mama a ja som znovu uverila!

Všetky deti píšu Ježiškovi. Aj deti, ktoré vyhľadá a podporuje nadácia Revia. Ich mamy a tatovia na darčeky nemajú. Niektoré z nich možno nemajú ani mamu a tata. Takýmto deťom sa môže stať Ježiško každý, kto kúpi vybratú knihu v niektorom z kníhkupectiev. Minulý rok som takto kúpila v pezinskom artfóre knižky viacerým deckám a jednej starej babke, ktorej chýbalo na kalendár.

  • Jeejda, a čo vy ste Ježiško? Nemóžete sa takto rozhadzuvat, míšajte tú kašu skór neš ju začnete oblizuvat, – smiala sa naradovaná babka.

Aj ja som vyšla z kníhkupectva naradovaná. Pod pazuchou knižky, a navyše, chvíľu som mala pocit, že každý z nás sa môže stať Ježiškom, keď som sa ním práve stala ja. Zavše hlboko do vačku, alebo poloprázdnu šrajtoflu, ale nedostať na Vianoce darček, a najmä keď ste malý? Všetky deti boli predsa dobré a všetky dobré decká musia dostať darčeky! Nepáči sa mi humbug okolo darcov, ktorí sa nechajú fotografovať a snímať kamerami pred bránou detského domova s plyšovým medveďom a veľkým šekom. Mám pocit, že nejde o deti ani macka, ba nejde ani o Vianoce. Dobre, lebo nebárs, každá koruna niekomu, kto ju potrebuje, je dobrá.

Na podujatí Otvor srdce, daruj knihu sa mi páči jeho anonymita. Na začiatku je zoznam detí, ktoré napísali lístok Ježiškovi: „rád by som dostal knihu…“, panebože, ešte dnes sú deti, ktoré chcú pod stromček knižku, a nemá im ju kto alebo za čo kúpiť. Ich zoznam aj s knižkami, ktoré si vybrali, nájdete v kníhkupectvách, a našťastie sú ľudia, ktorí nepotrebujú k dobrému skutku objektív či kameru, ktorí sú radi Ježiškom, narástli a ocitli sa na druhej strane „barikády“ – z pisateľov listov sa stali ich čitatelia a Ježiškovia. Neverili by ste, koľko Ježiškov je medzi nami!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Vianoce #knihy #darčeky #list Ježiškovi