Slovensko opäť prvé

Všetkých spoluobčanov nesmierne potešilo, že Slovensko sa opäť dostalo na popredné, ak nie vôbec prvé miesto na svete. Zaujímavé je, že sa to stalo práve v priestoroch bratislavskej mestskej hromadnej dopravy, kde by ho za iných okolností niekto hľadal iba veľmi ťažko.

19.09.2020 10:00
debata (7)

Skôr by sa to dalo považovať za pomerne nepravdepodobné. Keby napríklad chcel niekto ísť na zastávku električky k Blumentálu, potom by na nej čakal asi dosť dlho, lebo tam momentálne takpovediac absentujú koľajnice. Čo je pri takej električke dosť pochopiteľné i keď, čisto z osobného hľadiska, aj neriešiteľné. Ale dá sa to inak bezpečne poznať aj podľa toho, že zastávka je v takom prípade prelepená takým čiernym igelitovým vrecom na smeti.

Vyvažuje to iba druhá strana mesta, lebo rozhodnutie ísť napríklad do Dúbravky sa stretne s podobným spôsobom nepochopenia situácie a možností. Trasa existuje aj tam, ale koľajnice tiež niekto dočasne odňal, pravdepodobne na iné, nesmierne dôležité trasy. Od občana to chce iba trochu trpezlivosti a pochopenia, lebo aspoň v tomto sú si všetci rovní. Bratislava tak nepretržite stojí pred pomerne zložitou úlohou: Ako spraviť mestskú hromadnú dopravu atraktívnejšou najmä v podmienkach, keď ona vôbec nechodí? Alebo aby nebola po nej ani tá najmenšia uhlíková stopa, no zároveň, aby aj napriek tomu tak nejako premávala?

Ak sa už niekto rozhodne prepravovať, rozhodne by si nemal brať na cestu fľašku s minerálkou alebo so sódou, lebo v tých bublinách vo vnútri je vlastne CO2. Teda tým, že ju cestou bezuzdne „ľôcha“, vlastne roztápa ľadovce na všetkých kopcoch a na póloch, ba azda aj v dažďových pralesoch.

Práve do tejto na prvý pohľad neriešiteľnej situácie vstúpila pani prezidentka Zuzana Čaputová nanajvýš rozhodným vstupom, ktorý vo svete nemá ani precedens, ani obdobu. Tak to napokon hodnotí aj denná tlač: „Prezidentka Zuzana Čaputová sa opäť zapojila do Európskeho týždňa mobility a pritom sa postarala o svetový unikát. Bratislavčanov bude na cestách sprevádzať takáto novinka!“ Ide o to, že pani prezidentka nahlas prečítala názov zastávky: „Hodžovo námestie – Prezidentský palác!“ A hneď aj v angličtine, čo iste vôbec nebolo jednoduché.

Podľa nadšených denníkov je to „Prekvapenie pre tisícky ľudí! Aj vy to môžete zažiť!“ Prirodzene, že tým nadšenie týmto počinom neutíchlo: „V tomto ohľade ide o svetový unikát,“ potvrdil hovorca dopravného podniku Matej Michlík. Samozrejme, že odteraz budú našinci i cudzinci cestovať mestskou hromadnou dopravou výlučne iba k atraktívnemu Prezidentskému palácu. Aj dysfunkčná eskimácka rodina z roztopeného iglu si práve na tejto zastávke nájde prirodzené výstupisko. Tým sa pokrok nekončí a iné zastávky zrejme „nahovoria“ iní prezidenti a iné celebrity.

Viem, že som vždy nemal iba správne názory, ale v tomto prípade mi ako adekvátna pripadá iba parafráza slov prvého amerického kozmonauta na Mesiaci: „Je to iba malá zastávka pre návštevníka Bratislavy, no zároveň obrovské ekologické STOP! pre celé ľudstvo!“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD Bratislava #ekologická kríza #hovorca MHD