Čaputovej symbolická politika

„Naša pani prezidentka urobila spontánne sympatické ľudské gesto,“ to je len jedna z ľudových reakcií na príchod Zuzany Čaputovej do volebného štábu generála Petra Pavla. Neformálne sa tam objavila, aby mu zablahoželala k presvedčivému víťazstvu v českých prezidentských voľbách.

31.01.2023 14:00
debata (22)

Prezidentka si, vlastnými slovami, od začiatku zakladá na citlivom vnímaní spoločenských problémov, ctení demokratických hodnôt a pokojnom prístupe pri stmeľovaní rozdelenej spoločnosti. Otázka znie, či je jej neformálny výstup skutočne citlivý.

Podľa nejedného to už ani citlivejšie byť nemôže. Prezidentka nehuláka, nepanikári, netrepe päsťou do stola, v každej druhej vete sa hlási k „európskym hodnotám“ a rozličné nadácie a think-tanky ju odmeňujú za nečakané množstvo zásluh vykonaných v nečakane rýchlom čase ako na bežiacom páse. V krajinke, kde „čo mladô zutekalo a čo starô nevládze“, je asi prirodzené, že sa objavuje potreba osobnosti, na ktorú si siahnuť nedáme. Pre niekoho je to svätý Anton, pre niekoho spravodlivý kráľ, pre niekoho Zuzana Čaputová. Naša spoločnosť sa potrebuje chrániť pred „dezolátmi“, a tak sa obecenstvo rado dojíma tzv. hodnotovými postojmi.

V praxi potom volebný štáb prezidentského víťaza vyzerá ako štúdio reality šou. Novopečený prezident v nej figuruje ako hosť, ku ktorému akoby náhodou spoza opony po 30 rokoch vykročí stratený príbuzný. Rozpráva sa o ľudskej blízkosti bratských národov, o sile prameniacej v pokoji, že ľudskosť je viac ako protokol. Už chýba len otázka: „Přijmeš mou růži?“

V nadšení z ilúzie krásy predstavenia však len tak mimochodom uniká, že je to – naozaj len predstavenie. Sú to ľudia najmä z tzv. progresívnych a liberálnych kruhov okolo prezidentky, ktorí – právom – nástojili na tom, aby sa do politiky vrátila dôstojnosť a rešpektovanie pravidiel. Slušné vzťahy v politike si ale pravidlá vyžadujú bez ohľadu na osobnú zainteresovanosť. Prezidentka nie je len prezidentkou tých, ktorých si sama vyberá, hoci táto tradícia sa u nás usiluje už dlhšie zakoreniť.

Náhle sa hovorí o tom, že diplomatické formality niekedy môžu počkať, ich prekračovanie je zrazu také pôvabne ľudské. Iste najmä preto, že opozícia hovorí o marketingu, navyše prezident Pavel predsa reprezentuje „tú slušnú časť, tých demokratov“, ako sa rozkošne zakoktal poslanec Michal Šipoš z OĽaNO.

Jedným dychom však on, ako aj celé spektrum hlavných médií s bezoblačnou samozrejmosťou dodávajú, áno, samozrejme, že je to už súčasť jej kampane. Veď sa predsa blížia voľby. Prezidentka vo svojej úprimnosti žiadne gestá nepotrebuje, počuť odinakiaľ. Nuž, dáke asi potrebuje.

Problémom slovenskej progresívnej politiky, ale politiky v Európskej únii vôbec, je fakt, že v nej namiesto politikov a figuruje čoraz viac hercov. Nerobí sa politika, hrá sa na emócie: dôležité sú gestá, efektné vyhlásenia bez zvažovania reálnych dôsledkov. Keď nevieme zvládať realitu, dôležité sa stáva aspoň vyčleňovať sa symbolickou rečou voči častiam spoločnosti, ktoré na tú realitu upozorňujú. Možno je to pekná neformálnosť, ale zlá politika.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Pavel #Zuzana Čaputová #české prezidentské voľby 2023