Nacionalistické a euroskeptické rošády v budúcom europarlamente

Euroskeptici a nacionalisti chcú získať v budúcom europarlamente silnejší hlas. Počty na to mať budú: otázkou je, či sa dokážu dohodnúť. V Európskom parlamente v súčasnosti operujú dve nacionalistické a euroskeptické zoskupenia. V skupine Identita a demokracia (ID) sedia najmä tradičné nacionalistické a krajne pravicové strany. Dominuje jej Národné združenie vedené Marine Le Penovou a nemecká AfD.

24.04.2024 14:00
debata (4)

Skupinu Európskych konzervatívcov a reformistov (EKR) kedysi zakladali britskí konzervatívci po odchode z Európskej ľudovej strany. Mala zjednotiť konzervatívne strany, ktoré nesúhlasili s prehlbovaním európskej integrácie a žiadali navrátenie niektorých právomocí na národnú úroveň. Po odchode Spojeného kráľovstva začala v skupine dominovať bývalá vládna poľská strana Právo a spravodlivosť.

Obe skupiny môžu vyjsť z budúcich eurovolieb posilnené. No na získanie výraznejšieho vplyvu to nebude stačiť. Pomohla by im hlbšia spolupráca, tej však bránia rozdielne postoje a vzájomné animozity. Zatiaľ to vyzerá na súťaž o to, kto v budúcom europarlamente ovládne krajne pravicovú, euroskeptickú časť politického spektra.

Prvou otázkou je budúcnosť maďarského Fideszu. Po vylúčení z Európskej ľudovej strany sú jeho europoslanci nezaradení. Najradšej by sa dostali do EKR. Poľská Právo a spravodlivosť by možno orbánovcom odpustila postoj k Ukrajine, zavážiť môže aj údajne dobrý vzťah Orbána s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Hrozí však rebélia menších členov EKR, ako je česká ODS, Švédski demokrati či slovenská SaS. S Orbánom sa bratať nechcú.

Ďalšou komplikáciou je budúcnosť Meloniovej strany Bratia Talianska. Pred pár rokmi sa netajila neofašistickými postojmi, postupne sa však posúvala do stredu. Dnes chce byť integrátorom medzi ECR a stredopravou Európskou ľudovou stranou – to by však mohla skomplikovať spolupráca s Fideszom.

Istá nie je ani budúcnosť francúzskej krajnej pravice. Le Penovej Národné združenie eurovoľby vo Francúzsku pravdepodobne vyhrá. V europarlamente je však jeho politická skupina ID izolovaná – a pokiaľ v nej budú strany ako nemecká AfD, ochota konzervatívnych strán spolupracovať je ťažko predstaviteľná. Pri pokusoch o zblíženie s EKR by opäť hrozila rebélia menších euroskeptických strán.

V konečnom dôsledku rozhodnú počty mandátov. V prvých týždňoch po eurovoľbách sa budú obe skupiny obzerať po perspektívnych nových členoch. Podľa prieskumov bude v budúcom europarlamente viac ako štyridsať poslancov, ktorých strany nepatria k žiadnej politickej skupine. Vrátane tých, ktorých členstvo bolo nedávno suspendované, ako je Smer a Hlas, ktoré suspendovali od európskych socialistov.

Pre ne by mohlo byť lákavé pridať sa k nacionalistickej, euroskeptickej krajnej pravici. Ich politické postoje nie sú často veľmi rozdielne (platí to napr. pre Smer). Zároveň by získali možnosť obsadiť v europarlamente funkcie, na ktoré ich poslanci ako nezaradení nemajú šancu dosiahnuť. Pripravme sa na zaujímavé rošády.

Názory externých prispievateľov nemusia vyjadrovať názor redakcie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémisti #voľby do Európskeho parlamentu #voľby do europarlamentu