Fico nám zarába na veľký problém

Na poľovníckej chate pri Leviciach sľuboval vtedy opozičný poslanec Robert Fico pomstu, ktorá bude mať „mieru kvality aj inteligencie“. Premiérovi Robertovi Ficovi to zatiaľ veľmi nejde.

20.12.2023 14:00
Radovan Geist
debata (154)

Rušenie špeciálnej prokuratúry, znižovanie trestov za podvody, oslabovanie ochrany oznamovateľov… nevieme, samozrejme, s istotou povedať, či je hlavnou motiváciou týchto krokov pomsta. V zásade je to jedno. Dôležité je, že obsah zmien aj spôsob, akým ich chce vláda pretlačiť, pravdepodobne odporujú európskym pravidlám v oblasti právneho štátu.

Minulý týždeň rokoval o rizikách pre právny štát Európsky parlament. Premiérova reakcia bola absolútne neprimeraná. No ak ju očistíme od vulgarizmov, v zásade sa snažil povedať: opozícia politikárči, využíva na to europarlament, nič to dokopy neznamená.

Slovenská opozícia, samozrejme, robí politiku. Kritizuje vládu – to je jej úloha. Robí to aj na pôde Európskeho parlamentu. Takýchto príkladov je iks, aj z iných krajín, pokúšala sa o to aj strana Smer, keď bola v opozícii. No premiér by to nemal zľahčovať. Európsky parlament môže vyzvať Európsku komisiu, aby zakročila proti krajine, ktorá oslabuje právny štát. Ako skúsený politik si Fico určite všimol, že na jeho obranu sa v europarlamente veľa ľudí nepostavilo.

Ešte dôležitejšie bolo vystúpenie komisára Didiera Reyndersa. Popri výhradách k obsahu a forme plánovaných zmien uistil, že ak bude treba konať, komisia to urobí rýchlo. Žiadne roky čakania ako v prípade Orbána.

Aby to nebolo málo, v pondelok sa ku kritike pridala hlavná európska prokurátorka. Bola ešte konkrétnejšia: navrhované zmeny znížia odhaľovanie možných podvodov týkajúcich sa finančných záujmov EÚ, narušia existujúce línie spolupráce medzi európskou a špeciálnou prokuratúrou, odrežú európsku prokuratúru (EPPO) od špecializovaných vyšetrovateľov na NAKA bez adekvátnej náhrady, presunú väčšinu prípadov, ktorými sa zaoberá európska prokuratúra, zo Špeciálneho trestného súdu na nižšie súdy s nedostatočnou expertízou v danej oblasti a znamenajú de facto amnestiu v podstatnom počte vyšetrovaných prípadov podvodov týkajúcich sa finančných záujmov EÚ. Výsledkom podľa EPPO bude podkopanie jeho schopnosti chrániť finančné záujmy únie na Slovensku.

Pokiaľ ide o spôsob plánovaných zmien, podľa EPPO môže ísť o porušenie povinnosti lojálnej spolupráce podľa článku 4 Zmluvy o Európskej únii.

Neviem, či aj v tomto prípade sa premiér odváži hovoriť o „potkanoch“. V každom prípade, európskej prokuratúre môže byť Fico, Lipšic či ktokoľvek ďalší ukradnutý. Nezaujíma ju slovenská politika. Jej úlohou je chrániť finančné záujmy Európskej únie – vyšetrovať podvody týkajúce sa európskych peňazí. Ak ju má plniť dobre, potrebuje efektívnu spoluprácu s národnými inštitúciami. A tá je, ako konštatuje EPPO na základe analýzy plánovaných zmien, ohrozená.

Európska prokuratúra, samozrejme, žiadne sankcie na Slovensko neuvalí. Má však právomoc upozorniť komisiu, ak Slovensko poruší pravidlá v oblasti právneho štátu. Ak vláda pretlačí zmeny tak, ako ich plánuje, Slovensku hrozí zastavenie európskych peňazí.

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Špeciálna prokuratúra #Európska prokuratúra