Vyriešime politické záhady? (Nicholsonová a nápady jednej eurokomisárky)

Primať sa do zvyčajných aktivít nemusí byť po Novom roku pre každého celkom ľahké. Ale smetiari hrmocú svojimi autami, poštári nosia poštu, poslanci, nešetriac nikoho, vyslovujú svoje názory.

05.01.2024 14:00
debata (14)

Všetkých spoluobčanov prekvapila najmä europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, lebo konečne odhalila, kto môže za predvianočnú streľbu na pražskej vysokej škole. Je to zaujímavý pohľad, no nie až taký prekvapujúci, lebo od všedných povinností, ktoré bežným občanom prinášajú vianočné sviatky, sa v Bruseli načisto odbremenila a poskytla pozoruhodné inšpiratívne video, na ktorom tĺkla vareškami do prázdneho prevráteného hrnca. Tak sa celkom blízko preniesla do sviatočnej atmosféry vtedy spropagovanej jej šéfkou, eurokomisárkou, o všeobecne urážlivom charaktere Vianoc ako takých.

Tá si dokonca získala aj celé Taliansko smelým vyhlásením o potrebe všeobecného zákazu používania mien „Mária“ a „Jozef“, lebo ich vraj možno hneď nahradiť oveľa krajšími a írečitejšími menami, ako sú „Júlio“ a „Malik“. U nás by to asi dosť zasiahlo aj krásnu literatúru, lebo napríklad knihu Jozefa Cígera-Hronského Jozef Mak by sme potom už poznali iba ako „dielo Júlia Cígera-Hronského Júlio Mak.“

Postava z českého románu Jaroslava Haška by sa zase volala Júlio Švejk. Aj „prvá“ telenovela u nás – Jednoducho Mária – by bola „Jednoducho Malik“. A tak. No istotne by to zjednodušilo nielen Vianoce, ale napríklad aj také maturity, ktoré sú len pár mesiacov po nich.

Prirodzene, že mnoho čitateľov bude chcieť iných upokojiť, že v prípade vysokopostavených politických osobností ešte vždy môže ísť iba o obyčajné, tzv. „kvartálne pitie“ a jeho prirodzené dôsledky. Nie inak dopadli v europarlamente aj veľkonočné sviatky, v súvislosti s ktorými Nicholsonová obohatila plénum hlbokou myšlienkou, že na Slovensku sú iba preto, aby muži mohli legálne mlátiť ženy.

Ale pri týchto ohromujúcich zisteniach ešte europoslankyňa nesiahala priamo k objasňovaniu zločinu ako prefíkaná dedinčanka slečna Marplová v románoch Agathy Christie: „Po pandémii covidu nás zasiahla pandémia porúch duše. Kým sa nestrieľa, nevenujeme tomu pozornosť. Ale niečo sa deje. A to niečo sa šíri ako vírus. Cez sociálne siete. Cez všetky fejsbúky a telegramy so všetkými pomýlenými deťmi, na ktorých striehnu ako supy dezinformátori. Takí ako Blaha, aj ten vyzýva k nenávisti proti liberálom, slniečkárom,“ uzatvára Nicholsonová problém, s ktorým sa doteraz trápi česká polícia. Prečo však odhalila „iba“ poslanca Ľuboša Blahu a nie napríklad aj Richarda Sulíka alebo Igora Matoviča ako inokedy?

Vysvetlenie je opäť jednoduché: „Regionálne rozdiely na Slovensku sú také obrovské, že na ploche 49 035 štvorcových kilometrov žijú dva úplne rozličné a, obávam sa, že nezlučiteľné svety. Jeden svet patrí do modernej, demokratickej Európy a do západného sveta, ten druhý pod ruskú guberniu,“ zhodnotila voličov. Tí ju tuhľa fakticky vôbec nevolili, a to naraz z oboch spomenutých svetov! Ale kam sa potom teda podel ten svet, v ktorom ju kedysi ešte volili?

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Vianoce #Lucia Ďuriš Nicholsonová #streľba v Prahe