Hrdinovia a dezertéri

Ochota pomáhať v núdzi je znakom ľudskosti. A vojna, samozrejme, prináša viac príležitostí na pomoc ako mier. Je tu však problém, ako pomáhať a komu.

07.09.2023 14:00
debata (18)

Z Ukrajiny sa pred vojnou podarilo utiecť desaťtisícom mužov v mobilizačnom veku. Z pohľadu Ukrajiny ide o dezertérov. Za vyhýbanie sa mobilizácii hrozí tri až päť rokov väzenia. Ukrajina by ocenila pomoc so zaistením týchto utečencov, respektíve dezertérov, pretože hrdinovia, ktorí sa po invázii Ruska na Ukrajinu prihlásili do armády, už sú zväčša zmrzačení alebo mŕtvi.

Lenže o pomoc sa hlásia aj utečenci, ktorí hovoria, „nie je to naša vojna, nechceme zomrieť za skorumpovaný Zelenského režim“. Týchto utečencov zatiaľ v niektorých krajinách chránia zákony, ktoré neumožňujú extradíciu v prípade trestných činov vojenského alebo politického charakteru. Dostať utečenca z Európy do zákopov na frontovej línii je komplikovaný právny proces. Najprv musí byť na Ukrajine konkrétny človek odsúdený za podplatenie odvodového úradníka alebo za falšovanie lekárskeho posudku.

Potom musí ukrajinská prokuratúra vydať medzinárodný zatykač. Ak sa podarí dotyčného na úteku v zahraničí zadržať, žiadosť o vydanie musí preskúmať súd krajiny, v ktorej utečenec hľadá ochranu.

Podľa denníka Rzeczpospolita Poľsko už začalo vydávať ukrajinským štátnym orgánom prvých Ukrajincov, ktorým sa podarilo vďaka úplatkom vyhnúť mobilizácii. V Česku sa ministerstvo spravodlivosti vyjadrilo, že vydanie dezertérov nemôže povoliť. O vydaní by v každom jednotlivom prípade musel rozhodnúť súd, a aby mohol rozhodnúť o vydaní, musel by sa predtým zmeniť zákon, ktorý to znemožňuje. Prípadnú zmenu zákona by určite sprevádzala debata o ľudských právach, ktoré sú opakovaným argumentom proti deportácii nelegálnych imigrantov hromadiacich sa v Európe.

Na problém s Ukrajincami, ktorí armáde chýbajú na fronte, pretože sa im nechce hrdinsky zomrieť, možno pozerať neosobne, ale i celkom osobne. Stretávali sme ich v horúcom lete pri jazere, kam si chodievame zaplávať. Správali sa civilizovane, nikomu neprekážali. Slušný dezertér si pomoc určite zaslúži. Bolo by mi veľmi nepríjemné, keby na nich pri vode striehli naši policajti, aby ich lifrovali kamsi k Bachmutu.

Hovorí sa, že je tragická doba, ktorá potrebuje hrdinov. Ešte tragickejšia je doba, ktorá potrebuje ľudskú potravu pre delá. V prebiehajúcej ukrajinskej ofenzíve prežije podľa svedectiev ukrajinských vojakov z prvej línie jeden Ukrajinec z desiatich. Plynie z toho, že pomáhať Ukrajine chytaním ukrajinských utečencov v brannom veku znamená robiť zo živých dezertérov mŕtvych hrdinov.

V situácii, keď už i naši politici hovoria o príprave na dlhú vojnu s Ruskom a spomínajú mobilizáciu, lebo samotní profesionálni vojaci na obranu útokom stačiť nebudú, nemajú u nás ukrajinskí dezertéri dobrú perspektívu.

Spoliehať sa na Západ je riskantné. NATO Ukrajinu nechce, EÚ má zo zničenej Ukrajiny strach. Nakoniec sa ešte ukáže, že kto chce prežiť, urobí najlepšie, ak z Ukrajiny utečie do Ruska.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #dezertér #vojna na Ukrajine