Medvede: stratí aj ministerstvo životného prostredia plachosť?

Mnohých spoluobčanov prekvapilo stretnutie s prírodou, ktorá v týchto letných mesiacoch chodí za nimi aj domov takmer rovnako ako v zime, keď by vlastne mala spať. V podstate takým zosobnením najprítulnejšej voľnej prírody sa na Slovensku stáva medveď, lebo diviak sa už dávnejšie stal typickým mestským zverom. Teda aspoň v Bratislave. Medveď sa na jeho vysokú civilizačnú úroveň doťahuje zatiaľ pomalšie, ale jeho pokrok sa ani tak nedá celkom poprieť.

21.07.2023 14:00
debata (14)

V súvislosti s tým politici, médiá a ochrancovia formulujú veľmi zaujímavé teórie o takom šikovnom styku obyvateľov s medveďmi. Vcelku je asi najlepšie hrať sa na mŕtveho. Napríklad ministerstvo životného prostredia sa takto pomerne úspešne hrá už niekoľko rokov a nijaký medveď ho ešte neuhryzol, nedotkol sa jeho kráv, oviec ani včeličiek. A to ani keby tieto boli rovno v kanceláriách samotného ministerstva.

Aj bývalý minister Ján Budaj vystupuje v médiách zatiaľ v celku, teda neroztrhaný a nerozhryzený. Jeho názor na problém by sa dal charakterizovať pomerne stručne: „Každý medveď je vegetarián, aj keď nie každý vegetarián môže byť medveď!“ To znamená, že ak medveď trhá nejakú živú mäsitú bytosť, istotne tak robí iba z roztopaše, prípadne si ju splietol s nejakou väčšou paradajkou.

Omyl predsa nikdy nemožno chápať ako úmysel. Oná hra na mŕtveho je zatiaľ emocionálne najsilnejším prostriedkom dramatickej výchovy nášho obyvateľstva. Ak sa dôsledne naplno hrá so živým medveďom, potom obeť pozvoľna z pôvodného ochotníka prejde do skvelého hereckého výkonu, pri ktorom už fakticky nič nehrá. Najrýchlejším spôsobom tak dosiahne vrchol tejto umeleckej kariéry.

Medveď pomerne rýchlo pochopí, že od mŕtveho spoluhráča mu vlastne už nič nehrozí, že všetky čučoriedky a maliny zostanú iba jemu. Preto v spektakulárnom koncerte ladných medvedích pohybov spokojne odbehne na smrť dohrýzť niekoho ďalšieho.

V tomto zmysle exminister Budaj ani nepovažuje medveďa za nejakého zvlášť nebezpečného, veď oveľa nebezpečnejší je – teda podľa neho – napríklad taký kliešť, ktorý pomaly napáda už aj horolezcov. Hryzie totiž rovno doprostred človeka priam ako medveď, no pritom šíri aj nebezpečné choroby akoby taký koronavírus SARS-CoV-2! No – bŕŕ! To už je dačo! Postup pri odstraňovaní kliešťa a medveďa z človeka môže byť pritom podobný. Najmä ak má človek v blízkosti iného človeka, no a ten má hneď aj tzv. veľkú „bagrovú pinzetu“, ktorou medveďa tiež pomalými pohybmi zo strany na stranu z napadnutého človeka opatrne a postupne takpovediac „vykýva“.

Napadnutý človek tiež istotne nespraví nič zlé, ak sa pri ich vzájomnom nerovnomernom hryzení prihovára medveďovi nejakými tichými a láskavými slovami, plnými pochopenia. Napríklad: „Nieže tak zhurta, milý môj! Nieže tak zhurta!“

„Situáciu týkajúcu sa stretov ľudí s medveďom hnedým, najmä stratu ich plachosti, netreba podceňovať ani ignorovať,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová po pondelkovom stretnutí s ministrom životného prostredia Milanom Chrenkom. Veru! Veru!

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #ministerstvo životného prostredia #medvede #Ján Budaj #odstrel medveďov