Vojenské prehliadky, migranti a zákaz zberu húb

Poľská predvolebná kampaň sa rozbehla naplno, množí sa aj zbierka populistických nezmyslov, ktorými sa snaží vládna strana Právo a spravodlivosť prilákať voličov. Obrie vojenské prehliadky, strašenie migrantmi, aj vymyslenou hrozbou zákazu zberu húb.

16.08.2023 14:00
debata (2)

Prieskumy verejnej mienky dávajú vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pohodlné vedenie. Od minulej jesene sú preferencie prakticky stabilizované, jediným výrazným pohybom bol mierny nárast opozície vedenej Donaldom Tuskom a výraznejší rast krajnej pravice.

Nacionalisti vedení Jarosławom Kaczyńskim pravdepodobne voľby vyhrajú, môžu však mať problémy so zostavením vládnej väčšiny. Stavili preto na jednoduchú populistickú kartu – nacionalizmus. Niekoľko dní žila poľská politická diskusia údajným plánom Európskej únie zakázať zber húb. Aj keď je to totálny nezmysel, účel splnil. Poľskí nacionalisti sa mohli zas prezentovať ako ochrancovia pred „zlým Bruselom“. A opozičnú Občiansku platformu prezentovať ako zradcov, ktorí by v prípade volebného víťazstva krajinu zapredali.

Ťažším kalibrom je vybičovaný militantný nacionalizmus. Ruskú agresiu voči Ukrajine využila poľská vládna strana aj na živenie strachu z vonkajšieho ohrozenia. Pomohlo je aj to, že po neúspešnej vzbure presunul Putin vagnerovcov do susedného Bieloruska. Varšava okamžite posilnila vojenskú prítomnosť na poľsko-bieloruskej hranici.

Mohla by to byť pochopiteľná a oprávnená reakcia – Putinov režim je vážnou bezpečnostnou hrozbou a Lukašenko je jeho verným spojencom – keby ju nesprevádzala prehnaná politická agitka. Poľská vláda usporadúva vo Varšave obriu vojenskú prehliadku a aby nik nepochyboval, kto je skutočný Poliak a kto zahraničný zapredanec a vonkajší nepriateľ, v deň volieb plánuje zorganizovať referendum s poriadne sugestívnymi otázkami.

Pôvodne malo obsahovať len jednu otázku: či voliči súhlasia s predajom štátnych podnikov. Zmysel hlasovania úplne nezakryte vysvetlil Jarosław Kaczyński: na majetok si už brúsia zuby Nemci, ktorí podporujú lídra opozície Donalda Tuska.

Najnovšie plánuje vláda pridať ďalšie dve otázky: či by voliči súhlasili so zbúraním ochranného plota na poľsko-bieloruskej hranici a či má Varšava rešpektovať európske „povinné kvóty na migrantov“. To prvé je nezmyslom: poľská opozícia bariéru búrať neplánuje. Ale rovnako ako v prípade zákazu zberu húb, nejde o fakty, ale sugestívne ovplyvňovanie voličov.

Druhá otázka je hneď dvojitým nezmyslom. Novoprijatá európska legislatíva nezavádza žiadne „povinné kvóty“. Ak sa EÚ ocitne pod silným migračným tlakom, členské krajiny sa môžu rozhodnúť, ako ho pomôžu zvládnuť: buď prijmú časť migrantov (a ich úrady rozhodnú, či majú právo na azyl alebo iný druh ochrany), alebo prispejú finančne.

Okrem toho, zástupcovia členských krajín (vrátane Poľska) súhlasili s reformou azylovej a migračnej politiky začiatkom júna. Poľská vláda má minimálne možnosti jeho definitívne prijatie zablokovať. Výsledok referenda – nech bude akýkoľvek – s tým nič neurobí.

Poľským nacionalistom je to však jedno. Keď treba vyhrať voľby, pomôže hocaký nezmysel. Slovenské medvede o tom vedia svoje.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk #Právo a spravodlivosť #Jarosław Kaczyński #PiS