Prečo máme taký drahý benzín?

Písal sa 1. február 2022 a opozičný politik Robert Fico zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom kritizoval vtedajšiu vládu za príliš vysoké ceny benzínu. Porovnával ceny na slovenských čerpacích staniciach s oveľa nižšími cenami za hranicami a kritizoval vládu za to, že „kašle na ľudí“.

03.04.2024 20:00
debata (19)

Vo videu svietila cena za najpredávanejší 95-oktánový benzín 1,53 eura za liter.

Teraz prestrih o viac ako dva roky do súčasnosti. Líder Smeru vedie už svoj štvrtý kabinet a ceny pohonných hmôt na slovenských čerpacích staniciach sú zhruba o 10 centov na liter vyššie ako pred dvomi rokmi. Ceny benzínu sa šplhajú nahor už posledných pár týždňov, až sme sa dostali do situácie, že slovenskí vodiči tankujú najdrahší benzín spomedzi všetkých susedov.

Zrazu však vysoké ceny na čerpacích staniciach nikoho z vlády nezaujímajú. Z opozície bolo jednoduché kritizovať, ale teraz, keď získal opätovne moc a mohol proti tomu bojovať, ostalo len ticho.

Ficovi v tom čase učaroval aj Orbánov nápad zastropovať ceny palív. Spolu so straníckym kolegom Erikom Kaliňákom si odskočili do maďarskej Rajky lacno natankovať, aby ukázali, ako Orbán pomáha ľuďom. „Ak majú ceny na úrovni 1,2 eura, prečo to nie je možné vo forme zastropovania urobiť aj na Slovensku?“ pýtal sa Fico. Až čas ukázal, aký nebezpečný nápad to bol.

Celý experiment so zastropovanými cenami skončil fiaskom a vodičom z večera do rána zdraželi palivá až o 50 centov. Tým menej šťastným sa pohonné hmoty neušli vôbec a tankovať prišli radšej na Slovensko. Maďarský sen o lacnom tankovaní trval 13 mesiacov a skončil koncom roka 2022. Fico sa Orbánom inšpiruje v mnohých veciach. Teraz treba len dúfať, že inšpiráciu v boji proti drahým palivám bude hľadať inde.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #Robert Fico #Orbán #ceny pohonných hmôt #ceny benzínu