Moratórium treba zrušiť

Za normálnych okolností by sme na tomto mieste komentovali aktuálne prieskumy a z nich plynúce šance oboch prezidentských kandidátov. Od polnoci zo stredy na štvrtok však začne platiť volebné moratórium, počas ktorého je zakázané šíriť informácie v prospech alebo v neprospech jednotlivých kandidátov. Cieľom je predísť ovplyvňovaniu. Médiá sa preto dva dni musia tváriť, že žiadne voľby nie sú.

03.04.2024 19:00
debata (8)

Je to zvláštna situácia. Strany, resp. kandidáti si dávajú robiť veľmi podrobné prieskumy aj tesne pred voľbami. Disponujú tak informáciami, ktoré bežný volič nemá. Pritom právo na informácie je základným právom v demokratickom štáte. Moratórium tak vlastne obmedzuje slobodu prejavu.

Napríklad pred voľbami v roku 2016 verejnosť na rozdiel od zástupcov politických strán nemala informácie o tom, že kotlebovci sa v závere kampane značne posilnili.

Pokiaľ ide o prieskumy verejnej mienky, je ilúziou si myslieť, že by dokázali zásadným spôsobom zvrátiť výsledok volieb. To možno platí v prípade strán, ktoré sa pohybujú tesne okolo 5-percentnej hranice potrebnej na vstup do parlamentu. Voliči väčšinou nie sú ochotní riskovať, že by ich hlas prepadol, a preto radšej volia „na istotu“. Lenže čo môže zmeniť informácia, že momentálne sú Pellegrini a Korčok tesne plece pri pleci? Nič.

Pokiaľ ide o prieskumy verejnej mienky, je ilúziou si myslieť, že by dokázali zásadným spôsobom zvrátiť výsledok volieb.

Neobstojí ani argument, že by volič mal mať dva dni pokoj, aby ho nič neovplyvňovalo a nepodľahol nejakým umelo vytvoreným kauzám, ktoré „vybuchnú“ tesne pred dňom D. Dnešná doba poskytuje nespočet možností, ako vypustiť do obehu nepravdivú informáciu. Už minulý rok pred parlamentnými voľbami boli ľudia konfrontovaní s tzv. deep fake videom – vytvoreným umelou inteligenciou. To si potom žilo vlastným životom na sociálnych sieťach, ľudia ho šírili ďalej bez ohľadu na to, či bolo, alebo nebolo nejaké moratórium.

A potom sú tu rôzne dezinformačné weby, ktoré sú zväčša registrované kdesi v zahraničí, takže na ich prevádzkovateľov nemá náš regulátor prakticky žiadny dosah. O tom, aké „overené“ a „objektívne“ informácie prinášajú, si azda nik nerobí ilúzie, takže nejaké moratórium je to posledné, čo ich trápi.

Ich aktivita sa však stupňuje a mnohé sú nástrojom propagandy. V susednom Česku preto nedávno zatvorili server Voice of Europe, ktorý sa podľa zistenia BIS snažil ovplyvniť európske voľby v prospech Kremľa.

Obdobný problém predstavuje televízne vysielanie zo susedných krajín. Väčšina obyvateľov Slovenska môže sledovať české alebo maďarské stanice, na ktoré sa žiadne moratórium nevzťahuje. Najmä maďarské verejnoprávne médiá, ktoré sú ovládané orbánovcami, tak môžu vplývať na maďarského voliča ešte aj v deň volieb.

Summa summarum, predvolebné moratórium je anachronizmus, ktorý nepatrí do 21. storočia. Svoj pôvodný účel už neplní a asi ani plniť nemôže. Preto ho treba zrušiť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #moratórium #volebné moratórium #prezidentské voľby 2024