Čierny kašeľ, odpor k očkovaniu a vek nerozumu

V Česku nedávno skonal 82-ročný pacient na čierny kašeľ. V Rakúskom Grazi tejto „dávno zabudnutej“ chorobe zasa podľahol novorodenec. Pred pár rokmi sa na východe Slovenska vyskytla epidémia osýpok. Najmä v súvislosti s migrantmi sa znova skloňuje tuberkulóza. Choroby, o ktorých sme si mysleli, že už sú dávno minulosťou, sú späť.

21.03.2024 18:30
debata (6)

Hoci vakcinácia proti čiernemu kašľu je na Slovensku povinná od roku 1959, túto chorobu sa nikdy nepodarilo úplne zlikvidovať. Nie je to ani možné. Prostredníctvom očkovania sa jej výskyt však znížil na absolútne minimum, a tak sme na ňu zabudli. V pravidelných intervaloch sa však vracia. Aj súčasný stav u našich susedov preto nie je nijako výnimočný. Lekári preto odporúčajú očkovanie najmä tehotným ženám v treťom trimestri tehotenstva. Pre bábätká sú obzvlášť nebezpeční neočkovaní dospelí a staršie deti. Príčinu zvýšeného výskytu tohto ochorenia treba hľadať v klesajúcej imunite populácie, no najmä v klesajúcej miere zaočkovanosti.

Keď pred štyrmi rokmi celý svet zachvátila pandémia koronavírusu, často sa hľadali paralely so španielskou chrípkou, ktorá pred sto rokmi skolila viac ľudí ako samotná vojna. Pre niektorých to bolo memento, že ľudstvo napriek nesmiernemu pokroku v oblasti medicíny nemá stále takpovediac vyhrané. Pre iných boli opatrenia proti covidu dôvodom, aby začali spochybňovať všetky epidemiologické postupy. Poniektorí dokonca na sociálnych sieťach šírili nezmysly o tom, že očkovanie proti covidu obsahuje mikročipy!

Výsledkom tejto „vzbury proti racionalite“ sú úplne zbytočné obete. V posledných rokoch silnie odpor proti očkovaniu a kolektívna imunita, ktorú sa nám za uplynulé desaťročia podarilo dosiahnuť, tak klesá.

Výsledkom „vzbury proti racionalite“ sú úplne zbytočné obete. V posledných rokoch silnie odpor proti očkovaniu a kolektívna imunita, ktorú sa nám za uplynulé desaťročia podarilo dosiahnuť, tak klesá.

Zažívame veľký paradox. Čím viac znalostí v oblasti vedeckého poznania máme, tým viac veríme pseudovede. Tí istí ľudia, ktorí odmietajú očkovanie, veria alternatívnej medicíne, rozličným šarlatánom a informácie čerpajú z rôznych konšpiračných webov. Antivakcinačné bludy sa šíria závratnou rýchlosťou. Výsledkom je návrat dávno zabudnutých ochorení.

Pritom ak nerátame drobný opuch alebo mierne zvýšenú teplotu, v drvivej väčšine prípadov nemá očkovania žiadne vedľajšie účinky. No zabudli sme, ako vyzerá priebeh ochorenia u malých detí a ako vyzerajú jeho prejavy. Napríklad v prípade spomínaného čierneho kašľa sa nedokážu ani nadýchnuť a môže dôjsť až k poškodeniu mozgu.

Na druhej strane, v krajinách tretieho sveta na čierny kašeľ stále umiera viac ako 200-tisíc detí ročne! Čo by tam dali za možnosť dať sa očkovať!

My sme takúto možnosť mali, no po revolúcii sme sa jej trestuhodne vzdali, čo sa spätne ukazuje ako veľká chyba. Argument, že povinné očkovanie je prežitok komunizmu, je preto absolútny nezmysel.

Vždy keď sa nejaká „zabudnutá choroba“ dostane na titulné stránky novín, nám to pripomenie, že si za to môžeme sami, lebo v minulosti sa vďaka plošnému očkovaniu podarilo mnohé infekčné ochorenia takmer eliminovať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #čierny kašeľ #antivaxeri