Ide do tuhého: Korčok síce ťahá za kratší koniec, no Pellegrini musí pridať

Po „zahrievacom“ prvom kole ide teraz do tuhého. Obaja kandidáti si budú musieť premyslieť stratégiu, ako mobilizovať voličov, ktorí dali hlas niekomu inému, resp. ako prilákať tých, ktorí k volebným urnám vôbec neprišli.

25.03.2024 19:00
debata (30)

Hoci Ivan Korčok prvé kolo vyhral, ťahá za kratší koniec. Peter Pellegrini má totiž oveľa väčší rezervoár voľných hlasov ako bývalý diplomat. Pôjde však o to, či koaliční partneri vyšlú smerom k svojim voličom dostatočne silný signál. Ak áno, je veľmi pravdepodobné, že tí ich poslúchnu a pôjdu voliť podľa straníckeho odporúčania.

Čisto aritmeticky vzaté, v parlamentných voľbách Smer a Hlas získali viac ako 1,1 milióna voličských hlasov. Ak k tomu prirátame 166-tisíc hlasov pre SNS, tak by mal mať Pellegrini víťazstvo „vo vrecku“. Samozrejme, také jednoduché to nebude, lebo voľby parlamentné a prezidentské sú veľmi odlišné. Nevolíme stranu, ale konkrétnu osobu.

Hoci Ivan Korčok prvé kolo vyhral, ťahá za kratší koniec. Peter Pellegrini má totiž oveľa väčší rezervoár voľných hlasov ako bývalý diplomat.

Problémom lídra Hlasu je to, že mnohým koaličným voličom sa javí ako nečitateľný, nejednoznačný. Ako človek, ktorý stále lavíruje: najprv sa rozišiel s Robertom Ficom, potom dlho koketoval s opozíciou, až sa napokon vrátil späť do naručia „rodnej strany“. Slovami Andreja Danka povedané: „Kto raz zradí, zradí aj druhýkrát.“

V tejto chvíli nevieme, či by sa z Pellegriniho mohol stať druhý Michal Kováč – skôr nie, lebo napriek ponukám opozície si vybral za partnera R. Fica. V každom prípade, ak by sa podobné útoky, aké predviedol Andrej Danko najmä začiatkom roka, teraz zopakovali, Pellegriniho by to vážne poškodilo. Váhajúci voliči Smeru a Hlasu by zostali doma. Preto bude najlepšie, ak líder SNS bude najbližšie dva týždenne držať „bobríka mlčania“.

Na druhej strane pridať by mal najmä Robert Fico – jeho doterajšia podpora prezidentského kandidáta bola skôr vlažná. Ak chce zmobilizovať spomínaných 1,1 milióna voličov, musí sa celou váhou postaviť za Pellegriniho. Ibaže by si jeho víťazstvo neželal…

Táto špekulácie má síce racionálne jadro – prehra Pellegrino by mu mohla vyhovovať z toho hľadiska, že by ho mohol pokoriť a pripomenúť mu, že vo svojej samostatnej kariére dvakrát zlyhal (v parlamentných aj v prezidentských voľbách), a potom by ľahšie prinavrátil „stratené hlasácke ovečky“ do košiara Smeru. Je nad slnko jasnejšie, že Fico nezabúda. Bola by to však príliš drahá pomsta. Mať v Grasalkovičovovm paláci „svojho človeka“ alebo novú „Čaputovú v nohaviciach“, je predsa len rozdiel. Preto sa dá očakávať, že Fico prepne na „turbo obrátky“ a zapojí sa naplno do kampane.

Hlavná bitka medzi Pellegrinim a Korčokom sa odohrá o maďarského voliča, ktorý v prvom kole zostal doma. Aj preto sa líder Hlasu stretol hneď v pondelok s predsedom strany Aliancia – Szövetség Krisztiánom Forróom a následne s primátormi z okresov Dunajská Streda, Komárno a Senec.

Je tu ešte veľa premenných, ale o tom viac nabudúce.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024