Majetok v hmle

To, že niektorí politici si žili nad pomery, je všeobecne známe, lebo zo svojich oficiálnych príjmov by nikdy nemohli nadobudnúť také obrovské imanie (a nie každý má takú šikovnú manželku, aby svoje podlžnosti mohol vyplatiť jej „majetkovými právami“).

22.02.2013 22:00
debata

Občania si postupom času vydobyli právo na informácie a hlavným nástrojom na zvyšovanie transparentnosti vo verejnom živote sa od roku 2004 stali majetkové priznania politikov. Lenže čo s takými priznaniami, ak v nich figurujú len všeobecné informácie, že politik vlastní auto, byt a pozemky?

Každému je predsa jasné, že je obrovský rozdiel nadobudnúť dom v malom mestečku a získať nehnuteľnosť v centre Bratislavy.

Majetkové priznania politikov v terajšej podobe tak slúžia len na zalepenie očí, sú formalitou a vlastne nemajú žiadny zmysel. Vďaka existencii takéhoto „gumového“ zákona sa vytvára akási „sivá medzizóna“, v ktorej korupčné správanie nie je možné dokázať, ale ani ho jednoznačne vylúčiť.

Ak by parlament schválil zmenu ústavného zákona o tzv. konflikte záujmov, tak po novom by politici museli podávať oveľa presnejšie a podrobnejšie majetkové priznania a tie by sa týkali aj ich rodinných príslušníkov.

Keďže v danej otázke existuje konsenzus medzi zástupcami všetkých parlamentných strán, je nádej, že dôjde k zmene. Po zrušení priestupkovej a trestnoprávnej imunity poslancov by to bol ďalší krok k očiste verejného života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba