ESO na stole

Na svete neexistuje vláda, ktorej ministri by sa nechceli blysnúť niečím pozoruhodným. Niekedy to majú byť reformy, ktoré budú aspoň ľuďom z daného rezortu pripomínať, ako sa volal ten minister, ktorý rezort dočasne spravoval. Inokedy to majú byť presuny, ktoré majú byť viditeľné priam z kozmu.

19.06.2013 22:00
debata (1)

Nuž a keď sa chce každý minister blysnúť svojím vlastným tromfom, to by tak bolo, aby podpredseda vlády a dvojka vládnej strany na stôl nehodila rovno tromfové ESO. Je pritom celkom zrejmé, do ktorej zo spomínaných kategórií reforiem ESO spadá. Má to byť taký masový presun štátnej správy, ktorý opäť raz prekreslí mapu Slovenska. Otázka, prečo sa vedľa Roberta Kaliňáka na stredajšej tlačovke o tejto reforme objavil aj Robert Fico, je tým zodpovedaná…

ESO sa má stať očividne výkladnou skriňou druhej Ficovej vlády „en bloc“, z čoho plynie niekoľko výhod. Napríklad tá, že vláda urobí všetko možné aj nemožné preto, aby sa táto reforma podarila. No a v prípade, že by skončila ako nepodarok, nastúpi na scénu výhoda číslo dva: žiadne výhovorky vychádzajúce z rezortu vnútra nebudú môcť zakryť, že to bol neúspech celej vlády.

Otázka, prečo by sa mala u nás vlastne štátna správa meniť, je bezpredmetná. Každý, kto občas potrebuje niečo zúradovať so štátom (a to je každý z nás), vie veľmi dobre, koľko času, nervov a energie mu také úradovanie dokáže ubrať. A to aj v prípade celkom jednoduchých úkonov. Jednotlivé úrady štátnej správy sú porozhadzované po krajine štýlom nadivoko rastúcej buriny v záhone.

Sú mestá, ktoré síce oficiálne spĺňajú podmienky na to, aby sme ich považovali za mestá, lenže ich obyvatelia si bez cestovania niekam inam nevybavia nič. Ani živnosť, ani stavebné povolenie, ani rybársky lístok. Na druhej strane sú mestá, kde si to všetko síce vybavíte, ale zasa na piatich rôznych adresách. Z tohto pohľadu bude pre každého z nás veľmi jednoduché odsledovať, či ESO splnilo to, čo o ňom dnes hovoria jeho autori. Druhý dôvod, prečo zjednodušiť štátnu správu, je tiež jednoduchý. Pretože veľa stojí a vzhľadom na to, čo od nej očakávame, by mohla stáť menej.

ESO má vraj štátu ušetriť dohromady 700 miliónov eur. To je naozaj dostatočne veľká suma na to, aby sme neboli odkázaní iba na Kaliňákove a Ficove uistenia. Lenže aj tu platí, že bude ľahké skontrolovať, či sa ušetrilo naozaj toľko peňazí. A v prípade, že nie, nehromžiť na anonymnú analýzu, ale priamo na jednotku a dvojku Smeru. Čím viac obaja tú sumu opakujú, tým viac budú musieť dokázať jej správnosť. Z čoho vyplýva jedna istota: neexistuje možnosť, že by v rámci vlády Smeru niektorý z rezortov (pretože nepôjde iba o vnútro) ESO bojkotoval. Ak sa to celé podarí, zostávať bude ešte jedna maličkosť. Raz a navždy odpolitizovať štátnu správu a vytrhnúť ju z pazúrov politických strán, ktoré si po každých voľbách prideľujú úrady ako nejaké léna.

1 debata chyba