Zlatí činitelia

Štyridsiatich štyroch verejných činiteľov potrestal parlamentný výbor za to, že si nesplnili zákonnú povinnosť a včas nepodali majetkové priznanie.

25.06.2013 22:00
debata

Obvinení, ani ich „sudcovia“ si z toho očividne ťažkú hlavu nerobia. Napríklad omilostili bývalého kolegu s argumentom, že to bol „zlatý poslanec“, síce nekompetentný vykonávať túto funkciu, ale zato výborný hokejista.

Donedávna člen vedenia Železničnej spoločnosti sa vyhováral na rizikové tehotenstvo svojej asistentky. Niekdajší Miklošov štátny tajomník arogantne tvrdil, že Národná rada naňho už ako na súkromnú osobu nemá právo. Desiati exmanažéri firiem odmietli poslať priznanie aj po upozornení… Po tučných rokoch žobrať iste nepôjdu, pokuta sa rovná iba výške jedného mesačného platu.

Prečo by mali situáciu brať vážne, keď príslušný zákon je bezzubý? Na tlačive stačí uviesť „mám auto“, pričom môže ísť od trabanta až po ferrari. Podobne pod pojem „dom“ patrí škála od domčeka v záhradke po haciendu na Azúrovom pobreží. Ak ju ktosi vôbec prizná.

Koľkokrát sa predstavitelia všetkých strán zaprisahávali, že prijmú nový, nekompromisný zákon. Naprieč celým politickým spektrom napokon vždy dôjde k tichej dohode: ešte to počká… A tak zlatí činitelia po tom, čo zaplatia formálnu pokutu, naďalej si pokojne mädlia v rukách hrubé peňaženky a farizejsky sa usmievajú do televíznych kamier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba