Tichý zabijak

Moderný priemysel potravín je v časoch krízy najspoľahlivejším biznisom. Bez potravín sa jednoducho nedá existovať, kupujú sa denne, ale ľudia šetria aj na jedle.

26.06.2013 22:00
debata

Šetriť na jedle sa však neopláca. Lacné potraviny sú plné nielen rôzneho neškodného balastu, ale často skrývajú aj zdravotné riziká.

Posledný škandál s poľskými kurčatami pritiahol pozornosť na to, ako hydinu chovajú. Normálne kurča behá gazdinej po dvore tri-štyri mesiace, kým ho hodí na pekáč, ale farmári, ktorí ako doping použijú rastové hormóny a antibiotiká, dosahujú famózne výsledky. Skracujú výkrm na jeden mesiac. A ničia konkurenciu cenami, lebo sú rýchlejší, efektívnejší, ale zároveň pripravujú peklo aj pre nič netušiacich spotrebiteľov.

Kurča nadopované antibiotikami sa mení z jedla na tichú vražednú zbraň. Lekári zisťujú, že čoraz viac baktérií je odolných na antibiotiká nielen preto, že ľudia ich nadmieru používajú prostredníctvom liekov, ale konzumujú ich aj v potravinách. V tejto chvíli sú v centre pozornosti poľské kurence.

Aké sú slovenské? Domáci producenti tvrdia, že sú stopercentne čisté. Antibiotiká sa na Slovensku používajú len ako liek so súhlasom veterinárneho lekára. Z celej populácie kureniec je liečené – nie dopované – pol percenta. Teda sú naozaj takmer stopercentne čisté. Ľudia často nakupujú potraviny naslepo, alebo pozerajú len na cenu. Ak chcú byť zdraví, musia začať cieľavedome skúmať, čo jedia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba