Krásny nový svet?

Možnosti vedy sa zdajú neobmedzené – predstava, že si podobne ako niektoré živočíchy dokážeme „opraviť“ akúkoľvek časť ľudského tela, už nepôsobí ako z nejakého sci-fi románu. Je čoraz reálnejšia.

28.06.2013 22:00
debata

O kmeňových bunkách, ktoré by pre nás mohli byť akousi zásobárňou „náhradných dielcov“, sa však roky vedú búrlivé diskusie. Americký prezident George W. Bush pod tlakom konzervatívnych náboženských skupín síce zakázal výskum na nových bunkách z ľudských zárodkov, no o pár rokov neskôr Barack Obama tento zákon vetoval. Nielen z toho je zrejmé, ako tieto otázky hlboko rozdeľujú spoločnosť.

Briti teraz celú diskusiu posunuli ešte ďalej. Vláda v Londýne má na stole návrh zákona, ktorý by v prípade, že u dieťaťa hrozí vysoké riziko prenosu vážnych dedičných chorôb, umožnil genetické pozmenenie embryí. Pomocou aplikácie DNA od troch rôznych ľudí by sa tak predišlo závažným chorobám, na ktoré súčasná medicína nepozná liek.

Iste, tým, ktorí trpia nevyliečiteľnými poruchami DNA, by to pomohlo. Lenže čo bude nasledovať? Krásny nový svet, v ktorom už budú žiť len samí dokonalí a spokojní ľudia? Predstava, že rodičia budú môcť takýmto spôsobom rozhodovať o svojich potomkoch, oprávnene naháňa hrôzu.

Je však len na nás, či sa vyberieme touto cestou a o poznanie sa priblížime k svetu, ktorý vo svojej antiutópii opísal Aldous Huxley, alebo pokrok v reprodukčnej medicíne dokážeme využiť v prospech ľudí, ktorí to naozaj potrebujú.

debata chyba