Česká politická scéna dostala medziúčet

Pri vstupe do volebnej kampane hovoril podnikateľ a šéf hnutia ANO Andrej Babiš o tom, že má záujem o kreslo ministra financií v budúcej českej vláde. Väčšina komentátorov to v tom čase brala ako vtip.

26.10.2013 18:31
debata (12)

Predseda českých sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka hovoril zasa o tom, že za úspech bude považovať, keď jeho ČSSD získa viac ako tridsať tri percent hlasov. Víťazstvo sociálnych demokratov sa zdalo byť nepochybné a otázka bola len v tom, o koľko predbehnú ostatných.

Česká politická scéna sa zmieta v kríze, ktorej anekdotickou súčasťou môže byť aj takáto irónia. Predčasné voľby totiž posunuli Andreja Babiša ku kreslu vo vláde (bez ohľadu na to, či oň ešte stojí) oveľa bližšie, ako Bohuslava Sobotku k naplneniu jeho očakávaní. Dnes sa ako vtip javí skôr predpoveď o tridsiatich troch percentách pre stranu, ktorá sa napokon zmieta na hranici púhych dvadsiatich percent a od Babiša ju delia len asi necelé dve percentá.

Kríza českej politiky však nemá iba takýto anekdotický charakter. Debakel ODS sa po škandále bývalého premiéra Petra Nečasa javí ako logický. Neúspech však utrpeli všetky strany, ktoré si hovoria štandardné. A to aj bez ohľadu na čiastkovú radosť napríklad ľudovcov z KDU-ČSL, ktorí sa po štvorročnom pôste vracajú do parlamentu.

Faktickým neúspechom sa skončili voľby pre nominálnych víťazov z ČSSD rovnako, ako pre „štandardnú pravicu“. Skutočnými víťazmi predčasných volieb sú Andrej Babiš so svojím ANO a Tomio Okamura so svojím hnutím Úsvit. Čiastočne aj komunisti z KSČM. Voľby dali voľný priechod frustrácii voličov z celej politickej scény. Zvíťazili ich protestné hlasy.

I keď bude Sobotka poverený pokusom o zostavenie novej vlády, jeho misia môže byť tým posledným, čo v kresle predsedu strany urobí. Hoci rozloženie síl v snemovni českého parlamentu umožňuje všemožné kombinácie, ktoré by priniesli ako-tak fungujúcu vládu, je celkom jasné, že ani v jednom z takých prípadov by to nebola vláda silnej ČSSD. Taká vláda by bola v parlamente životne závislá na hlasoch iných subjektov. Kombinácie Sobotkovi navyše sťažuje to, že spojenectvo s komunistami by pravdepodobne vylučovalo toleranciu k takej vláde od všetkých ostatných. Pravda, možno s výnimkou Okamuru, lenže jeho Úsvit bude bezkonkurenčne tým najmenej čitateľným prvkom v snemovni.

Predčasné voľby v Česku vystavili tamojšej politickej scéne razantný medziúčet. Ich výsledkom celkom určite nebude väčšia politická stabilita v krajine, to však neznamená, že voľby boli zbytočné. Niektoré takéto nepríjemné medziúčty bývajú nanajvýš užitočné. Najmä vtedy, ak každé ďalšie predlžovanie agónie „štandardnej“ scény hrozilo v konečnom dôsledku oveľa väčším výbuchom.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba