Skúška chrbtíc

Tak ako nie je možné vyhovieť naraz všetkým, nie je možné ani odzbrojiť netolerantnosť tým, že budeme voči nej tolerantní. Už dupľom to platí o veciach, o ktorých tvrdíme, že sú súčasťou našej hodnotovej výbavy.

28.11.2013 22:00
debata (5)

Minister sociálnych vecí Ján Richter na podnet Richarda Vašečku z OĽaNO ponechal osud riaditeľky odboru rodovej rovnosti Oľgy Pietruchovej na rozhodnutí služobného úradu. Nezastavil sa však iba pri tom. Na tvrdenie, že Pietruchová vraj „verejne a hrubo urazila účastníkov Národného pochodu za život v Košiciach“, vyhlásil, že jej vyjadrenia sú vraj na hrane Etického kódexu štátneho zamestnanca. Ide pritom o jednu polvetu v internetovej diskusii pod jej blogom.

Nuž bolo by dobré vedieť, aký kódex sa potom vzťahuje na štátneho zamestnanca Richtera, ktorý nespomenie, akým hrubým verejným urážkam a akej nenávistnej kampani sú už hodný čas vystavení nielen Pietruchová, ale všetci štátni zamestnanci, ktorí vkladajú svoje mená do boja za rodovú rovnosť a odstraňovanie diskriminácie vo všetkých jej formách. Vrátane ministra zahraničných vecí.

Bolo by dobré vedieť, ako, kedy a kde sa chce verejne zastať aspoň týchto svojich kolegov. Keď už sa dávno nezastal všetkých tých ľudí, ktorých niektorí Vašečkovi fanatickí kolegovia z poslaneckého klubu verejne urážajú a ponižujú od chvíle, keď prekročili bránu NR SR. Ďalšia ukážka snahy ulahodiť každému prišla opäť na podnet Vašečku. Tentoraz zasa minister školstva Dušan Čaplovič ide skúmať šlabikár pre prváčikov – pretože podľa Vašečku sa vraj proti nemu búria „rodičia i školy“. Prečo? Pretože sa v ňom vyskytuje aj neúplná rodina… a to bez náležitého upozornenia pre deti, že to „nie je normálne“.

No tak teda len skúmajte, páni ministri. Skúmajte podnety od fanatikov, aby ste s nimi viedli „dialóg“. Aj keď ten „dialóg“ je zameraný proti tým hodnotám, ku ktorým sa vraj hlásite. Aj keď jeho výsledkom má byť znepríjemňovanie života ľuďom, ktorí pre tie hodnoty niečo konkrétne robia. Len si, prepánajána, nemyslite, že tým fanatikom nejako ulahodíte. Ako hovorí mliekar Tovje z Fidlikanta na streche: „Viac zohnúť sa už nemôžem. Ak by som sa zohol viac, zlomil by som si chrbticu.“ A to, prosím pekne, ani nemusel byť sociálnym demokratom.

Dnešné časy sú tvrdou, ale užitočnou skúškou chrbtíc. V Smere by mali na to pamätať. Fanatikom a extrémistom každého druhu vietor z plachiet nezoberiete tým, že im budete ustupovať. Práve naopak. Jediné, čo pochopia, bude to, že ich nátlakové kampane zaberajú.

Je možné tváriť sa, že sociálne práva majú byť prvé a až potom príde rad na ostatné. Napokon, je ľahšie napísať Zákonník práce, ako bojovať s predsudkami. To však neznamená, že sa dá ustupovať, kedykoľvek sa náboženská krajná pravica s predsudkami vytasí. Výsledkom bude, že na tie „ostatné“ práva sa nedostane nikdy. A že ten, kto oportunisticky toleroval netoleranciu, stal sa jej spoluvinníkom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba