Relatívne vzaté

Napriek tomu, že lekárom sa v roku 2011 podarilo vyštrajkovať vyššie platy, diskusia o odmeňovaní v zdravotníctve neustáva. Najmä v radoch sestier pretrváva pocit krivdy, že sa tak udialo na ich úkor.

18.02.2014 22:00
debata (1)

Ako však ukazujú aktuálne čísla z ministerstva zdravotníctva, problém je oveľa komplikovanejší. Povedať jednoznačne, či je plat 2 149 eur mesačne pre lekárov málo a 1 022 eur pre sestričky veľa (a naopak), možno len s prihliadnutím na širší kontext.

Z pohľadu občana s priemerným príjmom 888 eur patria lekári jednoznačne k nadštandardne zarábajúcim. Lekári zasa, v porovnaní so svojimi zahraničnými kolegami, môžu mať pocit, že sú chudobnejší príbuzní. Ak si však ich príjem porovnáme s priemernou mzdou v danej krajine, je zrejmé, že ani tí naši nie sú na tom až tak zle…

Jedna vec je priemer, no oveľa prekvapujúcejšie sú rozdiely. Ak máme na Slovensku zdravotnícke zariadenia, ktoré môžu svojim zamestnancov zaplatiť mzdu 6 460,65 eura (áno, aj také máme), tak je skôr namieste otázka, akým spôsobom sú v jednotlivých nemocniciach nastavené platové podmienky. A s ňou úzko súvisí otázka efektívnosti vynakladania finančných prostriedkov v zdravotníctve. Tá má totiž u nás dlhodobo klesajúci trend. Napriek tomu, že do tohto rezortu dávame viac prostriedkov, neodráža sa to veľmi na kvalite zdravia. Naopak, občania majú v priemere jeden z najhorších zdravotných stavov spomedzi všetkých krajín OECD.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #ministerstvo zdravotníctva #lekári #zdravotné sestry