Kohút na streche

Robert Fico sa neukázal na utorkovom stretnutí užšieho vedenia Smeru. Zato vraj poslal list, v ktorom dotyčných žiada, aby mu pripravili zoznam všetkého, čo sa im podarilo splniť z programového vyhlásenia vlády. To by bolo dosť zvláštne, pretože zoznamy úspechov sa obyčajne píšu pre voličov.

16.04.2014 22:00
debata (4)

Človek by čakal, že na mimoriadnom sneme v polčase vládnutia a po prehratých prezidentských voľbách bude vládna strana preberať zoznam neúspechov, aby bolo jasné, čo všetko treba dohnať… Iba ak by sa ocitla v závoze a mimoriadny snem jej má slúžiť predovšetkým na pozdvihnutie morálky prítomných. Má Smer prečo byť v závoze?

V samotnej Ficovej neprítomnosti asi netreba hľadať za každú cenu nejakú zvláštnu symboliku. Má právo byť hoci aj celkom obyčajne unavený. Napríklad od tej nedávnej soboty, keď si v Bratislave vypočul, s akým náskokom ho v druhom kole volieb preskočil amatér Andrej Kiska…

Smer má dosť dôvodov byť v závoze, a nemôžu za to len prezidentské voľby. Tie však celkom obísť nemožno. Tie totiž názorne ukázali, ako chybne vo vládnej strane vyhodnocujú signály z verejného života.

Čo urobil Smer po smutne známom výsledku župných volieb v Banskej Bystrici? Za principiálneho súhlasu pravice schválil hanebný zákon o hmotnej núdzi, ktorý zaútočil na najchudobnejších. Navyše sa „sociálni demokrati“ bez slova prizerali, ako sa v necitlivej a predsudky vzývajúcej diskusii predvádzajú rozliční parlamentní kotlebovia a kotlebíci, jeden za druhým.

Ako Smer vyhodnotil nálady verejnosti pred prezidentskými voľbami? Dôrazom na konzervatívne a tradicionalistické témy – ako keby práve pre ne dostal v parlamentných voľbách v roku 2012 od ľudí bezprecedentnú dôveru.

Politický program nie je iba zoznamom úradníckych úloh, ktoré potom možno odškrtávať. Program musí aj odpovedať na otázku, prečo sú na zozname práve tie úlohy a nie nejaké iné. Ráta Smer s KDH ako so zálohou pre budúce parlamentné voľby? Také koalície vznikajú po celej Európe a nič sa nedeje. Akurát za jednej podmienky – musí byť jasné, kde je čiara a kde stoja jedni a druhí.

Kde sú u nás také čiary? Keď sa v politike všetko podmieňuje ziskom či stratou voličských hlasov, potom čiary neexistujú a program sa stáva len zámienkou, nie dôvodom usilovania sa o moc.

Aj keď Peter Kažimír dokáže, že vie byť lepším ministrom financií ako Ivan Mikloš, nezakryje nemohúcnosť iných ministrov, na čele s hektickým šéfom rezortu školstva Dušanom Čaplovičom. Aj keď sa Miroslav Lajčák zaradí medzi našich úspešných šéfov diplomacie, nijako tým nezlepší biedny stav zdravotníctva, neviditeľnosť ministrov pôdohospodárstva, hospodárstva či sociálnych vecí.

A práve tak Zákonník práce a dve daňové pásma ešte nevyrobia sociálnu demokraciu zo strany, ktorá sa inak točí podľa vetra ako kohút na streche.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Robert Fico #Smer