Prečo neklesne DPH

Minister financií Peter Kažimír musí byť pri verejných financiách ešte opatrnejší ako doteraz.

23.04.2014 22:00
debata

Konsolidácia síce zatiaľ prebieha úspešne, oslavovať však vôbec nemožno. Škrt cez plán mu totiž spravili európski štatistici z Eurostatu. Doterajšiu rozpočtovú voľnosť výrazne sprísnili a neuznali vláde časť úsporných opatrení vykonaných v roku 2013, čo bude mať dosah na druhú polovicu vládneho obdobia.

Na podobný prístup štatistikov viaceré vlády za posledné roky neboli zvyknuté. Zjavne ide o dôsledok dlhovej krízy v eurozóne, po ktorej dostali európski úradníci za úlohu byť podstatne prísnejší.

Kabinetu sa tým zúžil priestor, v rámci ktorého je však naďalej potrebné šetriť. Aby z celej situácie nevyšli zle bežní ľudia, vláda sa musí ešte viac sústrediť na znižovanie štátnych výdavkov a odhaľovanie daňových únikov. Na rast daní nie je priestor.

Či sa podarí ďalej zlepšovať výber daní, je ako vždy otázka. Preto si kabinet v tejto situácii nemôže dovoliť znížiť DPH z 20 na 19 percent, ako sa doteraz všeobecne predpokladalo. Z pohľadu verejných financií by pokles DPH od budúceho roka bol rozpočtovo nezodpovedný, aj keď ide určite o politicky lákavé opatrenie.

DPH zvýšila z 19 na 20 percent Radičovej vláda v roku 2011. Kabinet vtedy stanovil podmienku, že ak deficit verejných financií klesne pod tri percentá, po tom, čo to potvrdí Eurostat, môže ďalší rok od januára klesnúť DPH späť na 19 percent. Eurostat nám predbežne deficit verejných financií za rok 2013 potvrdil na úrovni 2,77 percenta.

Čaká nás však ešte jesenná notifikácia, pri ktorej štatistici zrejme budú vyčítať, že sme do úspor zahrnuli aj peniaze, ktoré si vlani ľudia pri opustení druhého piliera preniesli do štátnej Sociálnej poisťovne. Keďže ide o peniaze na úkor úspor budúcich dôchodcov, položku Eurostat škrtne, deficit vystúpi nad tri percentá a DPH dole podľa zákona nebude môcť ísť.

Eurostat nedovolil vláde do deficitu zahrnúť aj príjem z presunu časti ropných rezerv na firmu so súkromným kapitálom. Vláda má ambíciu zmeniť legislatívu, aby táto operácia vyhovovala požiadavkám Eurostatu, keďže ide o ďalší dosah na verejné financie spolu až za 465 miliónov eur. Problém pre tohtoročný rozpočet je aj to, že štatistici neumožnili vláde vyplatiť si dividendy z SPP za rok 2012 v roku 2014.

Pri prísnom pohľade štatistikov si vláda nielenže nemôže zatiaľ dovoliť znížiť DPH, ale musí prijímať ďalšie opatrenia, aby deficit definitívne klesol pod tri percentá za tento rok. Potom by sa DPH znižovala vo volebnom roku 2016. Preto vláda ide ďalej plátať medzery v únikoch daní a odvodov. Krokom správnym smerom je ročné zúčtovanie sociálnych odvodov, registračné pokladnice pre lekárov aj plánovanie zdanenie príjmov z predaja kovošrotu.

Deficit treba znižovať, aby klesal verejný dlh a ozdravené verejné financie mali priestor aj na podporu. Dlh totiž už prekročil hranicu 55 percent, na základe čoho sa podľa dlhovej brzdy budú viazať výdavky obcí. Hranicu 57 percent, pri ktorej by musela vláda prijať vyrovnaný rozpočet so značnými dosahmi na obyvateľstvo, Kažimír prekročiť nemieni. Tento cieľ je nateraz reálny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba