Nielen o plyne

Vývoju na Ukrajine sa čoraz viac prispôsobujú politicko-ekonomické záujmy rozličných krajín.

05.05.2014 22:00
debata (4)

V mori záujmov, pri ktorých každému ide o niečo, akoby sa strácal záujem o spravodlivosť a dobro ľudí. Až budúcnosť ukáže, či sa koná správne. Ako hodnotiť diplomaciu, keď na Ukrajine zomierajú ľudia? Fakt však je, že dobré a jednoduché riešenie na stole nie je. To je dosť logické, ak sa v regióne roky problémy neriešili, ale iba kopili.

Diplomacia je v skratke takáto. Rusi sa cítia dotknutí ukrajinským prevratom a idú za získaním opätovného vplyvu. Amerika tvrdými slovami vyzýva Moskvu na zmenu postoja a Európska únia sa opatrnými krôčikmi usiluje priviesť Vladimira Putina k rozumu. Európski lídri skôr vyčkávajú, keďže sa obávajú ekonomických dosahov, ktoré by viedli aj k ich politickému koncu.

Únia je takmer z tretiny závislá od dovozu plynu z Ruska. To zase z predaja energií plní asi polovicu svojho štátneho rozpočtu. Závislosť je teda obojstranná, napriek tomu podmienky diktuje Kremeľ. Sankcie voči konkrétnym Rusom či najnovšia iniciatíva o spoločnom európskom nákupe plynu ruského medveďa príliš nerozruší. Druhé menované opatrenie prichádza navyše neskoro a ide viac o politickú deklaráciu. Únia je totiž stále spoločenstvom, v ktorom má každý svoju plynárenskú sústavu, prepojenia medzi krajinami nie sú dokončené.

Aj preto nemecká kancelárka Angela Merkelová v jeden deň spolu s americkým prezidentom Barackom Obamom pohrozí Rusku sankciami a na druhý deň sa zhodne s Putinom, že situáciu treba upokojiť. Pritom čas beží, Rusi sú čoraz viac na koni a demokratické voľby na Ukrajine sa reálne skôr vzďaľujú, ako približujú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina