Čo za dva roky

Doterajšie uťahovanie opaskov po zvyšné dva roky vládnutia súčasného kabinetu doplnia populárnejšie kroky. Vláda má pri nich však obmedzené možnosti a aj preto zatiaľ ohlásila skôr opatrenia, ktoré nie sú až také nákladné, ale politicky môžu zabrať.

11.06.2014 22:00
debata

Na nižšie ceny plynu je priestor v prípade, že sa jeho predaj v už štátnom SPP dostane do zisku. Podmienky na trhu, ako aj zľavy z Ruska tomu prajú. Ak by však ceny znížil stratový SPP, potom by to bolo na úkor štátneho rozpočtu. Vtedy je namieste otázka, či radšej neznížiť ľuďom dane, aj keď suma, ktorá pôjde na lacnejší plyn by asi daňovými sadzbami veľmi nepohla.

Rovnako nadmieru nákladné nebudú zrejme ani príspevky na energie či vyšší vianočný dôchodok. S týmito opatreniami sa počíta v rokoch 2015 a 2016. Tento rok vláda vyskakovať nemôže vôbec, lebo má na krku domácu dlhovú brzdu. Dlh treba dostať pod 57 percent výkonu ekonomiky, inak by sa musel vo volebnom roku 2016 zostavovať vyrovnaný rozpočet a na populárne kroky by vláda musela zabudnúť.

Musí však myslieť aj na dlhodobé ciele. Hospodáriť treba tak, aby bol priestor na pokles daní, prišlo viac investorov a dlhodobo nezamestnaní začali pracovať. Z plnšej štátnej kasy by potom mohli profitovať aj dôchodcovia. Terajší i budúci, pre ktorých by sa potom napriek starnutiu obyvateľstva nemusela výrazne zvyšovať hranica odchodu do penzie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #rozpočet #dôchodok #plyn #penzie