Lotéria má zmysel

Podľa Inštitútu finančnej politiky je potenciálny pozitívny vplyv bločkovej lotérie na ročný výnos dane z pridanej hodnoty na základe údajov z minulého roka zhruba sedem až osem miliónov eur, najmä v menších podnikoch v sektore maloobchodu a reštauračných služieb. Zdá sa to byť málo?

25.07.2014 22:00
debata (24)

Technický odhad môže byť správny. Nemal by byť však tým jediným, čo by malo udržať lotériu v chode. A nielen preto, lebo podľa daniarov je celkový prínos lotérie v skutočnosti oveľa vyšší. Najmä preto, lebo ak je tu niečo, čo v súvislosti s konsolidáciou verejných financií táto vláda robí bez najmenších pochybností správne, je to tlak na zlepšenie daňovej disciplíny v našom štáte.

O všeličom sa dá dohadovať a prieť, pokiaľ ide o finančnú a všeobecne ekonomickú politiku tej-ktorej vlády. Je možné prieť sa aj o samotnej filozofii konsolidácie verejných financií, ktorá má popri svojich pozitívach množstvo negatívnych bočných efektov. Mnohé z týchto efektov sú pritom v priamom protiklade s tým, čo o svojej politike v sociálnej, kultúrnej či vzdelávacej oblasti súčasná vláda tvrdila na začiatku volebného obdobia.

Zvyšovanie príjmov štátu dôsledným odhaľovaním a stíhaním daňových únikov a podvodov je však čosi, čo na jednej strane kompenzuje prípadné škrty vo výdavkoch, na druhej strane to robí bez dodatočného tlaku na daňovníkov. Ak teda za „dodatočný tlak“ nepovažujeme prostú skutočnosť, že niektorí budú musieť, nedajbože, po rokoch bezstarostnej „optimalizácie“ začať konečne platiť nejaké dane.

Porovnávanie výnosu DPH z bločkovej lotérie napríklad so sumami, o ktoré ide pri rôznych záťahoch policajtov a daniarov na veľké ryby, je síce možné, ale nebolo by korektné. Veľké záťahy sú efektné a mediálne vďačné, milióny pokladničných bločkov, zozbieraných priamo ľuďmi, však znamenajú zapojenie skutočne širokej verejnosti v takom meradle, v akom to žiadna policajná Kobra nikdy neurobí.

Prvok lotérie, čiže možnosť výhry, navyše robí z takéhoto zapojenia pre obe strany, verejnosť i štát, čistú win-win situáciu, v rámci ktorej nemôže nik strácať okrem tých, čo niečo prerobiť majú – majiteľov „cinknutých“ registračných pokladníc a iných podvodníkov.

Bolo by preto nepochopiteľné a trestuhodné, keby mala bločková lotéria po necelom roku začať spieť k zániku. Profesionáli hovoria o „štandardnom cykle produktu“ v oblasti lotérií a štát namiesto toho, aby uvažoval o oživujúcej reklamnej kampani, len múdro pokyvuje hlavou. O čom štátni úradníci rozmýšľajú? Majú v rukáve ešte nejaké podobné eso, akým bola lotéria? O tom sa dá pochybovať.

Bločková lotéria ešte stále prináša výnosy významne prevyšujúce náklady. Predovšetkým však zvyšuje povedomie ľudí o daňovej disciplíne stokrát viac, ako by to urobila nejaká PR kampaň. Jej predčasný zánik z dôvodu nezáujmu by bol akurát vodou na mlyn tým, ktorí tvrdia, že štát sa nevie postarať dokonca ani o svoje úspešné projekty.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Národná bločková lotéria