Vyššie platy

Niekoľko rokov sa čakalo, kedy sa nájdu zdroje na pokles odvodov pre ľudí s nižšími príjmami.

19.08.2014 22:00
debata (1)

Súčasná vláda k tomu pristupuje. Dá sa povedať, že toto opatrenie má širokú podporu analytikov aj politikov. Ale každé opatrenie má svoje „ale“. Pozitívom je, že ľuďom s hrubým platom do 494 eur mesačne sa znížia odvody a zvýši čistý plat. Najviac sa zdvihne čistá minimálna mesačná mzda, a to z 307 na 339 eur, a to bez toho, aby to zamestnávateľ pocítil.

Faktom je, že ak mohol nezamestnaný na dávkach brať doteraz okolo 200 eur, často sa mu neoplatilo pracovať za minimálnu mzdu. Teraz bude motivácia pracovať vyššia o to viac, že štát ponechá dočasne pôvodne nezamestnanému po nástupe do práce i časť dávok. Prečo teda hovoríme „ale“? Ideálne by bolo, ak by odvody, no aj dane išli dole výraznejšie a pre ešte väčšiu časť obyvateľstva. Faktom na druhej strane je, čo si verejné financie môžu dovoliť.

Už ohlásený pokles odvodov vyjde štát ročne na 150 miliónov eur. Rezort financií naznačuje, že aj to si predsa vyžaduje kompenzačné opatrenia, ako sú napríklad registračné pokladnice pre lekárov. Vláda ide v tomto prípade správnou cestou znižovania únikov daní.

To, čo je sústavný problém, je však hospodárenie štátnych podnikov. Priestor na šetrenie v nich zostáva veľký. Neustále sa z času na čas objavujú informácie o mrhaní peňazí vo firmách, nad ktorými má kontrolu oficiálne štát, ale neoficiálne sa hovorí o rozličných záujmových skupinách. Sľubované vymetanie kútov v týchto končinách neprichádza so žiadnou doterajšou vládou. Ak by sa tá súčasná odvážila zamerať pozornosť viac sem, bolo by ešte viac peňazí aj na pokles odvodov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody