Hanba a hrozba

Ak má mať vôbec nejaký zmysel hľadanie poučenia z rozličných strašných historických udalostí a období, nemôže byť ním nič iné, ako to, aby sa podobné udalosti a obdobia už neopakovali. V praxi to znamená okrem iného aj vedieť rozpoznať nebezpečenstvo ešte skôr, ako stihne zosilnieť až za hranicu, spoza ktorej už niet návratu.

20.08.2014 22:00
debata (53)

Môžeme si do aleluja opakovať politické okolnosti, ktoré viedli k víťazstvu kotlebovcov v Banskobystrickom kraji. Pripomínať, ako vládny Smer arogantne podcenil situáciu, keď považoval víťazstvo svojho očividne slabého kandidáta za hotovú vec, ktorá si nežiada väčšie predvolebné úsilie. Aj to, ako hanebne zlyhala pravica na čele s tamojšou SDKÚ, keď po prehre Ľudovíta Kaníka v prvom kole uvoľnila cestu protidemokratickým a fašizujúcim silám pod heslom: nech vyhrá ktokoľvek, hlavné je, aby to nebol smerák.

Musíme pripomínať, že tam, kde sa dlhodobo ponechá celá skupina občanov živoriť na okraji spoločnosti v doslova degeneratívnych podmienkach, nemôže nerásť kriminalita a každodenné napätie medzi minoritou a majoritou. Aj to, že ak má Slovensko od moderného a pre občanov prívetivého štátu ďaleko ako celok, potom niektoré južné okresy banskobystrického VÚC sú mu vzdialené na svetelné roky. Áno, niektoré problémy existujú iba v holých hlavách extrémnej pravice – tieto si však, žiaľ, vymýšľať nemusia.

To všetko, a ešte všeličo iné, si môžeme a musíme pripomínať. Faktom však je, že extrémna pravica v Bystrici už vládne a ak sa nespamätáme, o dva roky potiahne do Národnej rady. Alebo až o ďalšie štyri, čo je však len slabá útecha.

Ako informujú miestne médiá, ktoré ukazujú trochu iný obrázok Kotlebovho županovania ako jeho pochlebovači v oficiálnom krajskom periodiku, je zjavné, že jeho hlavným cieľom je využiť úrad na posilnenie jeho strany pred ďalšou expanziou. Okrem toho, že župan za peniaze kraja postupne zamestnáva kompletnú stranícku zostavu (aj z iných častí Slovenska), sú tu aj iné signály.

Podľa internetových Bystricovín sa v novej "centrále ĽSNS“ (na úrade kraja) pre veľký tlačiarenský stroj vybudovala špeciálna miestnosť, do ktorej majú prístup iba vybraní ľudia. Rekonštruovať sa vraj majú aj priestory v suteréne, oddelené mrežou. Z kruhov ĽSNS vraj prenikli informácie, že by v podzemí mala vzniknúť bezpečná zasadacia miestnosť i s fitcentrom, samozrejme, bez prístupu verejnosti. Vlčie dúpä?

Politické elity hlavného prúdu sú prelezené korupciou, klientelizmom, neschopnosťou a zamestnávajú sa často tupými straníckymi vojnami namiesto práce, za ktorú ich platíme. Nič, vonkoncom nič však nebude lepšie, ak ich nahradia svojou korupciou, svojím klientelizmom a svojou násilníckou ideológiou ľudia, ktorí sa vraj dnes bežne na chodbách úradu niekdajšieho povstaleckého kraja zdravia rovnakým pozdravom, akým sa pred sedemdesiatimi rokmi zdravili vrahovia žien a detí z POHG.

To už nie je iba naša veľká hanba. To je najmä nebezpečenstvo, ktoré nám môže prerásť cez hlavy. Ak neukážeme, že sme sa poučili.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Banskobystrický kraj #komunálne voľby #Marian Kotleba