Zlá správa

Slová rakúskeho veľvyslanca, že slovenskí zdravotníci sú pilierom zdravotníctva jeho krajiny, sú pre nás smutnou správou. Ukazuje to, v akom stave sa nachádza naše zdravotníctvo.

22.08.2014 22:00
debata (1)

Podľa odhadu u našich juhozápadných susedov našlo zamestnanie približne 25-tisíc zdravotníkov, najmä sestier. Je to omnoho viac, ako sa predpokladalo. Až tak veľa, že držia, nie slovenské, ale rakúske zdravotníctvo. Táto situácia je výsledkom toho, že doteraz si všetky vlády túto skupinu zdravotníckych pracovníkov celé roky nevšímajú. Ak išlo o vyššie platy, vždy dávali prednosť lekárom. Ak to takto pôjde ďalej a sestry budú utekať za lepšími podmienkami do zahraničia, kto sa postará o našich pacientov?

Mnohé by i za menej peňazí radšej zostali so svojimi rodinami na Slovensku, no aj charakter práce v rakúskych nemocniciach je výrazne iný, prijateľnejší. Starajú sa o podstatne menej pacientov, preto sa im môžu viac venovať, a tak častejšie vládne spokojnosť na oboch stranách. A nerobia popritom upratovačky, no svoju skutočnú profesiu.

Iste, náš štát nemá na to, aby z roka na rok zdvihol sestrám mzdy na úroveň, aby sa aspoň trocha mohli porovnávať s kolegyňami z Rakúska či Nemecka. Ministerstvo zdravotníctva však musí prijať novú koncepciu, nielen analýzy. To, že sa tento rezort ocitol v slepej uličke, vie každý. Ak sa veci zásadne nezmenia, o niekoľko rokov nás čaká kolaps.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #zdravotníctvo #lekári #zdravotné sestry