Povstanie

Okrúhle výročie Slovenského národného povstania môžeme po tieto dni oficiálne oslavovať dôstojne a s vážnosťou, akú si táto historická udalosť zasluhuje.

27.08.2014 22:00
debata (3)

V uplynulých rokoch to však nebolo samozrejmosťou. Boli takí, čo sa na základe niekoľkých epizód snažili očierniť celé Povstanie, označovali ho za „dni hnevu“. S jediným zámerom: rehabilitovať zločinecký ľudácky režim a jeho predstaviteľov. Najmä mladá generácia bola náchylná počúvať dovtedy tabuizované témy. Napokon sa však ukázalo, že títo „mudrci“ zo západu neprešli. Ich argumentácia totiž stojí na hlinených nohách. Nepochodili s absolútnou kritikou všetkého, čo sa tu odohralo po auguste 1944, lebo spolu s tým chceli oživovať duchov, ktorí sem už dávno nepatria.

K tomu poznaniu mladých Slovákov dopomohlo aj členstvo v európskych štruktúrach. Veď 29. august je jediný štátny sviatok Slovenskej republiky, keď sem prichádzajú zahraničné delegácie, aby si uctili povstaleckých bojovníkov. Určite k nám nechodia 14. marca, lebo dobre vedia, že práve v SNP sa bojovalo za tie myšlienky, na ktorých teraz stojí moderná Európa: za demokraciu, ľudské práva, dôstojný a sociálne prijateľný život, za mierovú spoluprácu národov.

Napriek tomu, že v Bratislave opäť máme Most SNP a pred necelým rokom sa protifašistickému odboju a jeho účastníkom dostalo uznania aj osobitným zákonom Národnej rady, našli sa aj takí regionálni politici, ktorí sa chceli zviezť na najnovšej vlne rusofóbie. Pritom populisticky zmiešavajú históriu so súčasnosťou ako hrušky s jablkami. Mýlia sa, väčšinu ľudí tým neoslovujú.

Za vážnejšie sa však dá považovať blahosklonný postoj niektorých štátnych a verejnoprávnych inštitúcií k šíriteľom extrémistických pravicových názorov. Ako je možné, že napriek opakovaným sľubom sa ani po deviatich rokoch nedovyšetrovala vražda študenta, protinacistického aktivistu Daniela Tupého v Petržalke? Ako to, že až po dvoch rokoch odsúdili mladíka, ktorý na ústrednom námestí v Banskej Bystrici hajloval, aj to na smiešnu pokutu 200 eur?

Prečo na aprílovom pochode v Trnave polícia ignorovala fašistické symboly a pozdravy, fyzické útoky na občanov, a, naopak, zadržala, vypočúvala a najnovšie aj pokutovala tých, ktorí proti tejto akcii protestovali? A prečo neboli dosiaľ spravodlivo potrestaní mladí neonacisti z Walhaly, ktorí niekoľko mesiacov opakovane terorizovali návštevníkov študentského baru v Nitre?

Ak ani pre vyšetrovateľov a sudcov nie je nosenie hakenkreutzov a siegheilovanie na uliciach dostatočným dôkazom šírenia nenávistnej ideológie, tak nech sú naše zákony jednoznačnejšie a prísnejšie. Keď sú k spochybňovaniu protifašistického odboja benevolentné ešte aj verejnoprávne médiá, tak sa nečudujme, že sa dostávajú do popredia takí nebezpeční manipulátori a extrémisti, ako je súčasný župan v Banskej Bystrici. Práve tieto hrozby extrémizmu, ktorým sme najnovšie vystavení, potvrdzujú, že ešte aj dnes nám má čo povedať odkaz Povstania.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie SNP