Figeľove ambície

Nuž je pekné, ak si niekto stanovuje tie najvyššie ciele. V politike sa to dokonca berie ako úplná samozrejmosť. Na to, aby sa reči o veľkých cieľoch premenili na ich reálne dosiahnutie, však musia byť splnené aj určité podmienky. Objektívne i subjektívne.

12.10.2014 22:00
KDH, Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ počas snemu KDH.
debata (26)

Ambíciou KDH je podľa predsedu Jána Figeľa parlamentnými voľbami v roku 2016 ukončiť obdobie vlády jednej strany a zmeniť ľavicové smerovanie Slovenska. Po skončení víkendového snemu kresťanských demokratov v Poprade Figeľ vyhlásil, že jeho strana chce pretaviť svoj program do vládneho programu.

Poďme pekne poporiadku. Je naozaj celkom možné, že po voľbách 2016 nebude na Slovensku nikto, ani Smer, taký silný, aby opäť dokázal zostaviť jednofarebnú vládu. Pri pohľade na momentálne rebríčky popularity politikov a strán je vlastne celkom jasné, že reč tu môže byť iba o Smere. Je trochu záhadou, ako sa pod také čosi chce podpísať práve KDH. I keď, jedna možnosť by tu bola. Kresťanskí demokrati by mohli ukončiť vládu jednej strany napríklad tak – že sa k tej jednej strane pridajú a urobia s ňou koalíciu.

Tu prichádzajú na rad objektívne a subjektívne faktory. Subjektívne robí KDH od minulých volieb všetko preto, aby sa so Smerom zbližovalo. Respektíve, aby sa zbližovalo s tou jeho časťou, ktorá má so sociálnou demokraciou spoločné iba to, že sa k nej verbálne hlási. A toto, zatiaľ neregistrované, partnerstvo prináša aj svoje ovocie.

O tom by sa pred takými desiatimi rokmi biskupskej konferencii najskôr ani nesnívalo, že najlepšie výsledky pri presadzovaní jej ideologickej agendy do zákonodarstva sekulárneho štátu dosiahnu jej politickí agenti cez politické obchody so „sociálnou demokraciou“. Isteže, takzvané vatikánske zmluvy za nich vyrokoval a podpísal ktosi iný, lenže hľadiac na to, aká agenda a aké názory sa v Smere presadzujú, nie je vôbec trúfalé myslieť si, že keby na to prišlo, podpísal by ich aj taký Robert Fico. Verný svojim neoficiálnym poradcom, ktorí ho stále ženú do matičiarskej močariny v absolútne chybnom domnení, že to je to, čo od neho očakáva väčšina obyvateľov Slovenska…

Pokiaľ KDH kráča v ústrety „pragmatickému“ spojenectvu so Smerom zo subjektívnych pohnútok, objektívne ho tam tlačí aj stav zbedačenej opozície.

Radoslav Procházka sa stihol natoľko vžiť do pozície zjednocovateľa pravice, že už určuje, kto do nej patrí a kto nie. Samozrejme, KDH do nej vraj nepatrí. Pokúšať sa o rozumnú koalíciu s Igorom Matovičom a jeho ansámblom je záležitosťou politickej samovraždy. SaS je najskôr na ceste z parlamentu, rovnako ako SDKÚ. Nova do parlamentu zrejme ani nevstúpi… Zostávajú už len dve „maďarské“ strany, tie však majú v prípade, že obe prejdú do Národnej rady, pred sebou svoje vlastné zbližovanie a až potom sa uvidí, čo ďalej.

Veru, Figeľovi sa jeho ambície ešte môžu pokojne naplniť. Vstúpi do vlády, zamedzí vládu jednej strany a o ľavicovom smerovaní Slovenska už nebude reči ani len v takej symbolickej rovine ako dnes.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #snem #Ján Figeľ