Viktor O., dokedy?

Nespojili ich obavy o menšiny, o vzťahy so susedmi ani o osud ekonomiky.

29.10.2014 22:00
debata (17)

Stotisíc Maďarov vyhnali do ulíc Budapešti a ostatných miest až obavy o Facebook, Skype či sťahovanie programov, filmov a kníh. Viktor Orbán má vážny problém, a ak ho nevyrieši, bude možno prvým vládcom v histórii, ktorý padne preto, lebo chcel ľuďom zdražiť internet…

Samozrejme, bolo by nanajvýš nespravodlivé tvrdiť, že masové protesty proti dani z internetu, ktorú už dávnejšie schválila Orbánova vláda a ktorú má práve na stole maďarský parlament, vyvolal iba strach z toho, že ľuďom zdražie zábava. V skutočnosti vôbec nejde iba o ten Facebook.

V autoritatívnej spoločnosti, k akej Maďarsko pod Orbánom jednoznačne smeruje, sa internet stáva aj dôležitým zdrojom neskreslených informácií zo sveta a nástrojom sociálnej mobilizácie. Čoraz viac obyvateľov Maďarska – a najmä mladých, ktorí sú na internete doma – túto jeho vážnejšiu úlohu začína doceňovať.

Boj proti internetovej dani je preto súčasťou boja o demokratickú budúcnosť krajiny. Aj o budúcnosť slobodných a neskreslených vzťahov medzi Maďarmi a ostatnými národmi Európy, ktoré chce oficiálna garnitúra a jej médiá spretrhať. Heslá vyzývajúce Orbánovu vládu, aby sa odporúčala, nezneli v Budapešti len tak náhodou.

Podcenil maďarský premiér situáciu alebo jeho zámerom bolo naozaj "priškripnúť“ slobodný internet? Všetko nasvedčuje skôr tej prvej možnosti. Vláda v zúfalej snahe vydolovať z upadajúcej spoločnosti nové a nové zdroje jednoducho zdaňuje doslova všetko, na čo jej padne zrak. Ak popritom priškripne slobodnú výmenu informácií, pre niektorých Orbánových súputnikov to môže byť dokonca vítaný bonus.

Pôvodným zámerom bolo odvíjať zdanenie internetových providerov a užívateľov od objemu prenesených dát (150 forintov za každý gigabajt). Potom však jednak analytici spočítali, že na takúto daň by nestačil ani celoročný obrat celého sektora, jednak sa v uliciach objavili prvé protesty. Utorkové masové demonštrácie však ukázali, že ani promptné zmiernenie návrhu (700 forintov mesačne pre jednotlivcov a 5 000 pre firmy) už nikoho neupokojilo.

Na mieste je uštipačná otázka, prečo si Maďari, ktorí zas a znovu Orbána volia, takéto nebezpečenstvo prakticky nevšímali skôr, než sa im vláda rozhodla siahnuť na internet. Darovanému koňovi sa však na zuby hľadieť nemá. Ako bezprostrední susedia a priatelia Maďarska buďme radi, že si to konečne všimli.

Pochopiteľne, ešte je tu druhá uštipačná otázka: ak sa parlament zoči-voči najmasovejším protestom uplynulých dekád rozhodne neriskovať a internetovú daň stiahne, budú tým obavy tých státisícov Maďarov o demokraciu zažehnané? Ak áno, Maďarsko by sa muselo zrejme prepadnúť ešte hlbšie, kým pochopí, že problém nie je v jednej dani, ale v garnitúre, ktorá v snahe vládnuť naveky neváha znivočiť demokraciu a život celej jednej generácie.

Dúfajme, že to nebude potrebné. A dúfajme tiež, že Európska únia prestane nad Orbánom iba teatrálne zdvíhať obočie a začne konať. V záujme obyvateľov Maďarska, našich spoluobčanov na zjednocujúcom sa kontinente.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #internet #Viktor Orbán