Majdan v tieni zabíjania

Presne pred rokom sa na kyjevskom Námestí nezávislosti, Majdane, zišli Ukrajinci, ktorí boli proti pozastaveniu podpisu asociačnej dohody s Bruselom.

20.11.2014 22:00
debata (89)

Vtedajší prezident to odôvodňoval nevyváženosťou dokumentu v neprospech Ukrajiny. Ako sa však ukázalo, krok Viktora Janukovyča bol iba zámienkou pre niektorých ľudí stojacich spočiatku v zákulisí neskoršieho štátneho prevratu.

Išlo o sily, ktoré zneužili, či skôr využili spravodlivý hnev Ukrajincov, vyvolaný pokračujúcou korupciou, bezbrehým obohacovaním sa najmä politických lídrov a ich prisluhovačov. No volanie väčšiny spoločnosti po štrukturálnych zmenách v riadení štátu napokon zaniklo v nacionalistických výkrikoch tiežrevolucionárov a v rachote zbraní v dodnes pokračujúcej občianskej vojne.

Nielen názorovo rozdelená spoločnosť sa stala ľahkou korisťou pre radikálne sily, ktoré by ste presne pred rokom sotva našli na Majdane. Šancu vnútiť menšinový názor väčšine, najmä tej už tradične mlčiacej, dodnes nepustili z rúk. Pritom, čo sa vlastne za rok zmenilo v živote Ukrajincov okrem sľubov zo všetkých strán a snahy vnútiť im úlohu akéhosi baranidla v zápase silných tohto sveta o presadenie ich globálnych záujmov?

Hrozba novej explózie hnevu, ako reakcie na pokračujúcu korupciu, boj o válovy nielen v parlamente a čoraz viac mŕtvych na východe krajiny napokon môže vyústiť do ďalšieho Majdanu. Svojím priebehom i dosahom by však bol oveľa krutejší ako „oranžový“ spred desiatich rokov, či ten spred dvanástich mesiacov. A podpaľačov krízy budeme opäť iba ťažko hľadať na revolučnej tribúne.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Majdan