Vlaňajšie snehy

Po pomerne sľubnom minulom roku sa Slovensko ocitlo na samučkom dne európskej turistiky. Ako jediné na starom kontinente za prvý polrok zaznamenalo prepad počtu návštevníkov spoza hraníc.

26.11.2014 22:00
debata (2)

Dokonca 13,8-percentný! Všetky ostatné štáty boli v pluse. Údajne za to môže vývoj udalostí na Ukrajine. Ale Poliaci zaznamenali takmer päťpercentný nárast, Česi desať- a Rumuni jedenásťpercentný!

Vraj málo snežilo. Dobre, ale ak má celý náš turizmus stáť a padať na snehovej pokrývke, navyše v čase, keď je a v budúcnosti ešte viac bude klíma celkom rozkývaná, potom to hovorí skôr o zlej politike v tomto odvetví ekonomiky.

Tak ako nový predseda parlamentu v nástupnej reči aj ostatní slovenskí politici často vzdávajú hold krásam svojej vlasti a sľubujú nevídanú podporu rozvoju cestovného ruchu. Ale kde tie vlaňajšie snehy sú… Prírodné, historické, kultúrne ani kulinárske bonusy Slovensko stále nedokáže patrične ponúkať. Cez teplú zimu nás nezachránili viaceré akvaparky pod horami s lyžiarskymi strediskami. Sú pridrahé? Slabo sa propagujú? V medzisezóne tiež nula bodov. Hádam čísla z leta budú povzbudivejšie. A ak nie, tak sa zase ktosi bude vyhovárať, že veľa pršalo? A či v Anglicku svieti slnko celý rok?

Osobitné ministerstvo zriaďovať netreba, ako sa v minulosti navrhovalo, ale chytiť tento problém poriadne za pačesy a konečne konať, tak to by sa určite malo. Na úrovni vlády, krajských samospráv, regiónov i jednotlivých miest a obcí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #sneh #turizmus