Obavy

Nemeckým politikom sa dlho darilo vytesňovať pravicový extrémizmus, výsledkom čoho bolo, že rôzne neonacistické strany nikdy nezískali parlamentné zastúpenie v Bundestagu, ale len na úrovni krajinských parlamentov.

02.01.2015 22:00
Nemecko, Drážďany, imigrácia Foto: ,
V Nemecku sa v poslednom období konajú demonštrácie proti „islamizácii Západu“. Snímka je spred Vianoc z Drážďan.
debata (13)

Minulý rok bol však v mnohých ohľadoch prelomový. Euroskeptickej strane AfD sa podarilo dostať do europarlamentu a na konci roka sa v Drážďanoch začali konať demonštrácie organizované občianskou iniciatívou PEGIDA (Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu).

Tieto dve zdanlivo nesúvisiace udalosti majú mnohé spoločné: Dopyt po antiestablišmen­tovej strane či hnutí, ktoré by reflektovali odpor k mainstreamovým politikom a „zavádzajúcim médiám“ a ich politicky korektnému jazyku v spoločnosti vždy existoval. Teraz sa dostal na povrch. (Navyše, v mnohých prípadoch sú účastníkmi protestov práve členovia AfD).

Obavy z islamizácie Západu sú reakciou na aktivity tzv. Islamského štátu na Blízkom východe a prílevu utečencov do EÚ. V Nemecku mohli byť navyše umocnené tzv. šaría políciou, ktorá sa na jeseň objavila v meste Wuppertal, kde dohliadala na dodržiavanie islamských zákonov.

Verejná mienka síce ostro odmieta krajne pravicové názory, no podľa posledných prieskumov až tretina Nemcov schvaľuje demonštrácie proti prisťahovalcom, ktoré organizuje PEGIDA. To ukazuje na jedno – zneistení ľudia po rokoch krízy hľadajú nejaký záchytný bod.

Na druhej strane, viac ako polovica ľudí je za ďalší prílev prisťahovalcov. Mnohí si uvedomujú, že nemecká ekonomika potrebuje imigrantov. Azda najlepšie to vyjadril minister financií Wolfgang Schäuble: „Imigrácia je pre Nemecko dobrou vecou a nemeckí politici musia lepšie vysvetliť, že úžitok by z nej mohli mať všetci.“

Lenže ako to vysvetliť tým, čo sa každý pondelok schádzajú v Drážďanoch?

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #neonacizmus #extrémizmus