Represia a justícia

Áno, áno, všetkým je nám jasné, že čo sa postavenia v rámci Smeru a jeho vlády týka, minister spravodlivosti Tomáš Borec nie je minister vnútra Robert Kaliňák. Nie je ani straníckym korunným princom, ani teoretickým kandidátom – čakateľom na premiérsky post. Lenže nám to môže byť srdečne jedno: má preto azda represia v našom štáte prekvitať a spravodlivosť upadať?

11.04.2015 06:00
debata (3)

Vysoko nadpriemerne platení sudcovia majú byť zamestnávaní bezmála až do stareckej senility, pretože noví sudcovia vraj jednoducho nie sú. Na druhej strane justiční zamestnanci štrajkujú, pretože ich priemerné platy sú v rámci našej republiky hlboko podpriemerné. A keď to ide minister Borec "riešiť“, riešením má byť šetrenie na takých veciach, ako sú súdni znalci: aby mohli justiční zamestnanci dostať o pár desiatok eur navyše, namiesto dvoch psychiatrických posudkov nezávislých od seba budú súdy nútené rozhodovať na základe jediného.

O chybách a nedostatkoch našej justície sa popísali už stohy papiera. Od mečiarovských čias, keď v niektorých okresoch fungovali doslova mafiánske bratstvá na úrovni sudcovia – prokurátori – advokáti, až po nedávne bačovanie Štefana Harabína a jeho nevyhlásenú vojnu s polovicou vlastného stavu. Zrejmé je i to, že nemalú časť prostriedkov v rezorte spotrebujú platy sudcov, vysoké a neznížiteľné, nezmraziteľné, trináste či štrnáste…

Tým skôr však rezort justície potrebuje financie napríklad na spravodlivé odmeňovanie civilných zamestnancov, ale aj na tých spomínaných súdnych znalcov. To naozaj nie sú oblasti, na ktorých by bolo vhodné šetriť. Nehovoriac, že veľa peňazí sa týmto spôsobom najskôr i tak neušetrí, pretože, ako upozorňujú odborníci, odôvodnene sa dá predpokladať, že pri najmenšej nespokojnosti s jedným súdnoznaleckým posudkom budú mať súdy na stoloch automaticky žiadosti o ďalší, nový posudok. Ak už teda nebudeme spomínať základný zmysel pre fair play, ktorý napovedá, že dva posudky sa priblížia objektivite viac ako jeden.

Nejde tu o porovnávanie ministrov či rezortov v zmysle "vnútro (alebo hocikto iný) má peniaze na úkor chuderky justície“. Tak otázka nestojí. Nejde ani o to, kto si zaslúži viac, justícia či policajti. Ani jeden z rezortov nie je ani zďaleka dokonalý. Napríklad len pred pár dňami sme písali o tom, že ak už teda chce polícia míňať financie, dosť nepochopiteľne (alebo možno práveže pochopiteľne…) pri tom "zabúda“ napríklad na vybavenie kamerami, ktoré minister sľuboval už pred dvoma rokmi a ktoré by sa rozhodne zišlo pri príležitostiach, akou bol minulotýždňový zásah vo východoslovenskej Vrbnici, všakáno.

Skrátka, všelikto a všeličo u nás potrebuje oveľa viac peňazí, ako má. Ide iba o to, aby napokon naozaj neplatilo, že represia je nášmu štátu milšia a srdcu bližšia než spravodlivosť. Prinesením zopár nových zákonov do parlamentu sa starostlivosť o rezort nekončí. Borec by mal hľadať rezervy inde alebo buchnúť po stole. Inak sa pod takýto tristný posudok dobrovoľne podpíše sám.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #justícia