Pohostinný ako Slovák

Slovenská republika udelila vlani azyl 14 ľuďom. Také nízke číslo iste zarazí. Odpoveď však možno nájsť pri čítaní Eurobarometra z r. 2011, kde na otázku, či by členské krajiny EÚ mali poskytnúť ochranu a azyl ľuďom v núdzi, odpovedalo len 15 percent Slovákov jasným áno.

27.04.2015 12:30
debata (10)

Je to dostatočne veľavravné, lebo v európskom porovnaní sme veľmi vlažne presvedčení o potrebe pomáhať.

Negatívny postoj voči cudzincom potvrdzuje aj výskum európskych hodnôt z r. 2008. Vyplýva z neho, že väčšina Slovákov je presvedčená, že imigranti berú ľudom pracovné miesta, zhoršujú problémy s kriminalitou, sú záťažou pre sociálny systém a sú hrozbou spoločnosti (a to bol robený ešte pred prepuknutím krízy, ktovie, ako by dopadol dnes!)

Ak teda úradníci ministerstva vnútra udelili azyl len takému malému počtu ľudí, dá sa to interpretovať i tak, že v podstate iba vypočuli hlas ľudu…

Takýto postoj voči cudzincom vytvára značne nelichotivý obraz krajiny, ktorá sa sama rada prezentuje svojou pohostinnosťou. Navyše krajiny, ktorá má za sebou niekoľko migračných vĺn, výsledkom čoho sú viac ako 2 milióny Slovákov žijúcich v zahraničí.

Tento postoj je však veľmi krátkozraký, lebo ak sa nejako zásadne nezmení demografické správanie obyvateľstva, tak Slovensko v horizonte niekoľkých desaťročí bude na cudzincov tak či tak odkázané. Vzhľadom na odliv mozgov, už včera bolo neskoro začať s organizovaným náborom vedcov.

Aj keď z tejto proticudzineckej agendy na Západe ťažia rôzni populisti, faktom je že azylanti i bystré hlavy sú oveľa viac prínosom než záťažou.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Slovensko #imigranti