Plánovanie dovolenky

Aj keď sme iba včera oslávili Sviatok práce, zostáva nepopierateľným faktom, že väčšina spoluobčanov sa už teraz oveľa viac ako do práce teší na dovolenku.

03.05.2015 16:00
debata

Skúsenosť totiž človeka časom presvedčí, že dovolenka je dobrá aj vtedy, keď sa celkom nevydarí. Nevydarená spravidla poskytuje oveľa širší priestor na dodatočné rozhovory, v ktorých možno ohovárať krajiny, celé kultúry, ba aj rôznych a úplne neznámych ľudí.

Navyše vždy vzbudzuje záujem u poslucháčov, nezriedka môže poskytnúť aj ťažko skrývanú radosť blízkym, ktorí sa k zaslúženému oddychu nedostali. S dobre skazenou drahšou dovolenkou človek vystačí až do Vianoc. Niekedy, dokonca práve vďaka nej, ušetrí nemalé náklady, ktoré by nepremyslene venoval podobnej skúsenosti niekedy inokedy.

S vydarenou dovolenkou je to oveľa ťažšie, lebo človek vzbudzuje dojem, že buď niečo nepekné skrýva, alebo, čo je ešte horšie, že sa práve v priestoroch oddychu stal úplne nezaujímavým a nudným egoistom, ktorý nemá ani potuchy o tom, čo je to empatia alebo súcit s blížnymi.

Povzbudenie potom môže načerpať už iba z kyslých a nevraživých výrazov závistlivejších kolegov. Určitým problémom v zahraničí sa však môže stať vzájomná komunikácia medzi turistami a domorodcami.

V nej, podľa posledných upozornení cestovných kancelárií, zohrávajú často rozhodujúcu úlohu gestá, lebo obe strany iba veľmi zriedka ovládajú ten istý jazyk.

V kontraste s tým však často zanovito trvajú na svojom. Debata v tom prípade môže neraz prejsť z akýchsi nezainteresovaných pretekov osemveslíc priamo do účinných chvatov sebaobrany. Videl som napríklad niekoľko názorných náučných programov, v ktorých jediným potešujúcim faktom bolo, že veľká väčšina z prvkov posunkovej reči je v cudzine rovnako neslušná a nepatričná ako u nás.

Ale nie je to nijaký dôvod na radosť. Namiesto toho, aby nás tieto gestá so svetom vzájomne spájali, najčastejšie vedú k takému vzájomnému porozumeniu, ktoré môže mať pre nás nedozerné následky.

Mnohé z týchto medzinárodne uznávaných prostriedkov osobného prejavu nedávno zakázali aj u nás, napríklad v cestnej premávke. Autori týchto vzácnych poučení upozorňujú, že pri prípadnom nevyhnutnom použití väčšiny z nich by sme mali mať aj pevné a presvedčivé väzby so zdravotnou poisťovňou.

V cudzine si musíme v prvom rade, ba priam neprestajne uvedomovať, že vždy máme dočinenia so živými a citlivými ľuďmi, nie iba s bežnými, nesympatickými a štandardne luhajúcimi politikmi z televíznej obrazovky. V obyčajnom živote práve preto už niet toľkej slobody ako napríklad na športových podujatiach.

Skôr naopak, bežná slušnosť a zdvorilosť otvárajú všetky srdcia a dvere. Riadiť sa v týchto prípadoch živými vzormi zo slovenského parlamentu môže byť priam smrtonosné.

Nikdy neškodí, ak sa pred každou cestou aspoň trochu pozrieme do slovníka, i keď nemusíme. Veď ako zdôraznil anglický spisovateľ Gilbert Keith Chesterton: „Moderný človek je vychovávaný k porozumeniu cudzích jazykov a k neporozumeniu cudzincom.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka