Obhajoba neobhájiteľného

Pakt Ribbentrop-Molotov, podpísaný 23. augusta 1939 v Moskve, bol síce zmluvou o neútočení, obsahoval však tajný dodatok o rozdelení sfér vplyvu.

11.05.2015 22:00
debata (116)

Len niekoľko dní po jeho podpise Hitler zaútočil na Poľsko a krátko nato ho nasledoval Stalin, ktorý obsadil východnú polovicu krajiny.

Takmer dva roky trvajúca spolupráca nacistov so sovietmi, spečatená zmluvou, ktorá mala zásadný vplyv na vypuknutie vojny, predstavuje čiernu škvrnu v moderných dejinách Ruska. Je pochopiteľné, že na ňu v Moskve nie sú hrdí, to však nikoho neoprávňuje, aby sa pokúšal o prepisovanie dejín. Ani keď ide o samotného prezidenta.

Je zaujímavé, že pri príležitosti 70. výročia začiatku druhej svetovej vojny Vladimir Putin odsúdil nacisticko-sovietsky pakt ako "morálne neakceptovateľný“. Teraz však hovorí, že pakt slúžil na ochranu Sovietskeho zväzu a snaží sa tento krok ospravedlniť tým, že aj Poľsko po podpise Mníchovskej dohody robilo kroky k anexii časti československého územia.

Porovnávať pakt o neútočení s mníchovskou zmluvou je vrcholom cynizmu. Kým v prvom prípade išlo o snahu uchovať mier (akokoľvek bola naivná), tak v druhom prípade išlo o porciovanie koristi. Výsledkom tejto "epizódky“ bol Katynský masaker a milióny obyvateľov Poľska, ktorí skončili v gulagoch a koncentrákoch.

Toto všetko vie iste aj Putin, prečo potom tak zásadne zmenil postoj? Vysvetlenie je jednoduché, vzťahy so Západom sa medzičasom zásadne zhoršili. A tak sa usiluje zlyhanie vlastných elít interpretovať ako nevyhnutnosť brániť sa. Pokúša sa však obhajovať neobhájiteľné, a tak výsledkom jeho revizionizmu bude iba blamáž.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #70. výročie konca druhej svetovej vojny #Ribbentrop-Molotov