Špička Slovensku uniká

Hokejisti Slovenska nepostúpili na majstrovstvách sveta v Ostrave do štvrťfinále. Pri triezvom pohľade to nie je veľké prekvapenie. Sklamanie iste, prekvapenie nie. Zverenci Vladimíra Vůjteka totiž nedisponovali takým oduševnením, aké predvádzali v hľadisku ich verní fanúšikovia.

12.05.2015 22:00
Slovensko, hokej, smútok Foto: ,
Slovenskí hokejisti po prehratom zápase s Ruskom.
debata (37)

Hokejoví priaznivci zo všetkých kútov Slovenska dva týždne prúdili do dejiska majstrovstiev sveta a na tribúnach jednoznačne dominovali. Svojim obľúbencom utvorili výnimočné domáce prostredie, ktoré ospevovali aj hráči a tréneri súperov. Či sa vyhrávalo, alebo prehrávalo, hnali svojich dopredu. Energiu, ktorú dodávali mužstvu, si pochvaľovali všetci slovenskí hokejisti.

Hoci im úvod šampionátu nevyšiel podľa predstáv – trápili sa herne, a najmä v koncovke – nevzdávali sa. Svedčia o tom zápasy s Dánskom, Bieloruskom a so Slovinskom. Slováci vo všetkých troch prehrávali, dve tretiny nevedeli nájsť recept na brankárov súpera. V záveroch však mali viac fyzických i psychických síl a stretnutia obrátili vo svoj prospech. Z deviatich možných získali sedem bodov. Nie málo.

Zlom prišiel v zápase s Nórskom. Slováci v ňom viedli o dva góly, ale napriek tomu to nedotiahli do víťazného konca. Chýbali im sily, čo nebolo pri náročnom programe (štyri zápasy za päť dní) veľkým prekvapením. Keby vyhrali, dostali by sa do sľubnej pozície. Desať bodov by im síce na postup stačiť nemuselo, no v súbojoch proti favoritom skupiny – Fínom, Rusom a Američanom – by mohli hrať bez priveľkého tlaku. Zápasy s elitnými tímami svedčia Slovákom už niekoľko rokov viac ako tie, v ktorých musia útočiť a tvoriť.

Partia okolo kapitána Tomáša Kopeckého sa v súbojoch s favoritmi síce vypla k lepším výkonom, potrebný počet bodov však nenazbierala. Chýbal jej produktívny a stabilný prvý útok, invencia tvorivých centrov, využívanie presilových hier, a najmä góly útočníkov. Tímová chémia nefungovala.

Fanúšikovia slovenských hokejistov v Ostrave, ale aj doma pri televízoroch ostali sklamaní. Snívali o tom, že Vůjtekova družina zopakuje spanilú jazdu spred troch rokov, ktorá v Helsinkách vyústila až do zisku strieborných medailí. Či aspoň tú spred dvoch rokov, tiež v Helsinkách, kde Slováci postúpili s odretými ušami – aj vďaka výhre nad USA v poslednom zápase v skupine – do štvrťfinále. Treba si však uvedomiť, že to boli jediné dva slovenské prieniky do najlepšej osmičky za ostatných osem rokov! Svedčí to prinajmenšom o výkonnostnej stagnácii.

Hokejové šialenstvo, ktoré u nás každoročne vypukne začiatkom mája, je krásne. Očakávania sú však často, vzhľadom na súčasné postavenie Slovenska vo svetovom hokeji, vyššie ako sila jeho reprezentácie.

Rozlúčka trénera Vladimíra Vůjteka so slovenskou reprezentáciou dostala horkastú príchuť. Skúsený český kouč nehovoril o medailových ambíciách (pri národnom tíme začal striebrom), no štvrťfinále považoval, rovnako ako hráči, za základný cieľ. Nesplnili ho, visel privysoko.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #hokej #MS 2015 v hokeji